Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Μαξίμου θεωρούν εφικτές τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο

Στο Μαξίμου θεωρούν εφικτές τις 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εκλογικός Νόμος, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Μέγαρο Μαξίμου, Όλγα Γεροβασίλη, Σύνοδος Κορυφής, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Το Μαξίμου εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων που θα περάσουν τον νέο εκλογικό νόμο για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής μετά το Brexit και στενοί συνεργάτες του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης το προσεχές διάστημα, μέχρι την ψήφισή του που τοποθετείται μετά τις 10 Ιουλίου και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 στη βουλή δεν είναι ακατόρθωτη αν και δύσκολη.

Προς το δυσοίωνο για το Μαξίμου σενάριο της απλής πλειοψηφίας συντείνει και η χθεσινή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος εν πολλοίς ξέκοψε το ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση.

Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν καταθέτουν τα όπλα, εντείνοντας τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Ενδεικτική είναι η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου στα όσα ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΚΕ θα πιεστεί να στηρίξει την πρόταση για απλή αναλογική

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης προς τον Περισσό, το Μαξίμου επαναφέρει το καίριο ερώτημα κατά πόσο το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση για απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα (πάγια αιτήματα του Περισσού) και ψήφο στα 17 έτη.

Στην διελκυστίνδα του εκλογικού εντάσσεται και η επισήμανση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι η πρόταση για την απλή αναλογική «λαμβάνει υπ’ όψιν τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015».

Στην κυβέρνηση αναμένουν τη στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία βρίσκεται κοντά στην κυβερνητική πρόταση, με το βλέμμα όλων να εστιάζεται στο λεγόμενο «βενιζελικό» στρατόπεδο που τηρεί αποστάσεις από τους χειρισμούς της ηγεσίας.

Με τον τρόπο πάντως αυτόν στο Μαξίμου επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, προσδοκώντας όχι μονάχα στο νούμερο «200», όσο στη μεγάλη εικόνα της απομόνωσης της ΝΔ και της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας με το χώρο της Κεντροαριστεράς που άνοιξε η συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα.

Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν τις εν εξελίξει συζητήσεις ως μία πρόβα τζενεράλε για τυχόν μελλοντικές συνεργασίες.

Σχετικά άρθρα