Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των Βρετανών πολιτών

Κοτζιάς: Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των Βρετανών πολιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νίκος Κοτζιάς,

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τον διάλογο ανάμεσά μας και με ειλικρίνεια να αναζητήσουμε λύσεις παραγωγικές και δημιουργικές» αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν για το μέλλον της ΕΕ στον απόηχο του βρετανικού αποτελέσματος οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των 10 κρατών-μελών της ΕΕ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών, Βίτολντ Βασικόφσκι, και παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας στη Βαρσοβία.

Από τη συνάντηση βεβαίως δεν έλειπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έφθασε στη Βαρσοβία μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ ο οποίος επιβιβάστηκε και φιλοξενήθηκε μαζί με την μικρή αντιπροσωπεία του στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο έκανε μία ενδιάμεση στάση στη Σόφια. Επίσης δεν έλειπαν οι ομόλογοί τους της Ρουμανίας και Ουγγαρίας, ενώ η Βρετανία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ντέιβιντ Λίβινγκτον και οι υπόλοιπες χώρες, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το οποίο διήρκησε δύο ώρες, ο κ. Κοτζιάς, τόνισε στους εκπροσώπους των άλλων χωρών την ανάγκη να προστατευθεί η ενότητα της ΕΕ και ο κοινωνικός και δημοκρατικός της χαρακτήρας. «Πρέπει να διοργανωθεί μία δημοκρατική συζήτηση με τρόπο που να βοηθά και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των πολιτών μας», είπε σημειώνοντας ότι δεν πρέπει «να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτά».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, από Ελληνικής πλευράς τονίστηκε ότι «το εθνικό κράτος συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική», επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει η παραπέρα ενοποίηση της ΕΕ σε τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους». «Πρέπει να αναγνωρίζουμε το ρόλο του εθνικού κράτους όντας ταυτόχρονα οπαδοί της ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής ενοποίησης» είπε χαρακτηριστικά.

Πρωτόγνωρη κρίση το Brexit

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο κατακερματισμού της ΕΕ ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «το Brexit είναι μία πρωτόγνωρη κρίση για την ΕΕ και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί, νηφάλιοι και ψύχραιμοι στην αντιμετώπισή της». «Πρέπει» εξήγησε «να σεβαστούμε τη δημοκρατική απόφαση των Βρετανών πολιτών και ταυτόχρονα να μην αποξενωθεί ολόκληρη η Βρετανία και οι πολίτες της από την ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς σκιαγράφησε την παρούσα εποχή με το Brexit ως μία περίοδο γεμάτη αντιθέσεις και αντιφάσεις, των οποίων, όπως είπε, δεν πρέπει να υπερτονιστεί ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά. «Το παράδοξο» σημείωσε «είναι ότι όλοι λένε τι δημοκρατικό που είναι το δημοψήφισμα αλλά ταυτόχρονα λένε ότι ο κόσμος παρασύρθηκε και κανείς δεν θέλει να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ».

Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της Πολωνίας στη συνάντηση η οποία επέρριψε ευθύνες για το βρετανικό αποτέλεσμα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει η Βρετανία και ότι θα εισηγηθεί την παραίτηση των Γιούνκερ και Τουσκ.

Την ανάγκη μία ξεκάθαρης, ειλικρινούς και ορθολογικής συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ τόνισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λαϊκιστές όπως ο Φάρατζ και Τζόνσον», δήλωσε, «οδήγησαν τους πολίτες στο Βrexit καθώς ο κόσμος έχαψε όλα τα ψέματα που του σέρβιραν και την επόμενη μέρα πήραν αποστάσεις από τις υποσχέσεις τους που έλεγαν ότι θέλουν να φύγουν το συντομότερο από την ΕΕ. Τώρα όπως στρώσανε θα κοιμηθούνε».

Ο κ. Μίτοφ σημείωσε ότι είναι αναγκαία η βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ και τόνισε ότι «ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις Βρυξέλλες για τις αποτυχίες των εθνικών μας πολιτικών. Πρέπει να πούμε πολύ καθαρά ότι εχθρός μας δεν είναι οι Βρυξέλλες αλλά η Ευρώπη που δεν μεταρρυθμίστηκε και πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Σχετικά άρθρα