Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος.
Με το Brexit και τις επιπτώσεις του να κυριαρχεί σε όλες τις συζητήσεις στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται την Τρίτη το πρωί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και τους Πράσινους. Σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Στο πλαίσιο οικοδόμησης συμμαχιών των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων ο Φρανσουά Ολάντ έχει προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στο Παρίσι την Παρασκευή το πρωί στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναλύουν όλες τις πιθανές επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
Έτσι, έντονη είναι η ανησυχία τόσο για άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, όπως π.χ. στους κλάδους του τουρισμού και των εξαγωγών, κυρίως όμως για τυχόν σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου μετά το Brexit, καθώς είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΕ.
Ένα τρίτο ζήτημα το οποίο ανησυχεί έντονα το Μαξίμου είναι η πορεία της ευρωπαϊκής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς η έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού, όπως επιβεβαιώθηκε και από το βρετανικό δημοψήφισμα, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από αλλαγή ρότας και επιστροφή στην πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΕ το Σάββατο, με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να θέτει το δίλημμα στο οποίο καλείται σύμφωνα με την κυβέρνηση να πάρει θέση η Ευρώπη.
«Είτε με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που διχάζει, είτε με την Αριστερά που ενώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκμετάλλευση της βρετανικής θρυαλλίδας εξελίξεων για το συνασπισμό ενός ευρύτερου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Φρανσουά Ολάντ, όταν ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν με τον Ματέο Ρέντσι, συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής και με τον Σουηδό ομόλογό του, Στέφαν Λεβέν, με τον οποίο συμφώνησαν σε αμοιβαία υποστήριξη άμεσων πρωτοβουλιών για την «ανάγκη να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες».
Χαμηλοί τόνοι ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους μέχρι τη Σύνοδο της Τρίτης στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα, παρουσία και των «φίλιων δυνάμεων», Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι.
Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ώστε να ψηφιστεί, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα 1-6 Ιουλίου, αλλά και στην Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ 8-9 Ιουλίου στη Βαρσοβία.