Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχίζει η “μάχη” για την απλή αναλογική – Οι στόχοι του Τσίπρα και οι 200

Αρχίζει η “μάχη” για την απλή αναλογική – Οι στόχοι του Τσίπρα και οι 200
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βασίλης Λεβέντης, Εκλογικός Νόμος, Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Το ΠΟΤΑΜΙ,

Έχοντας πλέον και το “πράσινο φως” της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του για την επίτευξη του στόχου των 200 βουλευτών που θα στηρίξουν την πρόταση νόμου για απλή αναλογική.

Με τη “μπίλια” του εκλογικού να κάθεται στην απλή αναλογική, πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς, η κυβέρνηση τώρα εισέρχεται στην πιο δύσκολη στροφή.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργος, να κατατεθεί η πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με την τελική ψήφισή του να προγραμματίζεται μετά τις 10 Ιουλίου και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τα ταξίδια του στην Κίνα και τη Βαρσοβία.

Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να φέρει τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ιστορικών ευθυνών τους αλλά και αντιμέτωπους με το εσωτερικό των κομμάτων τους για τη στήριξη της απλής αναλογικής.

Και αυτό διότι στην περίπτωση του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας όπως τονίζουν στο Μαξίμου, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εάν με πρόσχημα τη διατήρηση του πλαφόν του 3% δεν στηρίξει την απλή αναλογική, καθώς η πλήρης ισοτιμία της ψήφου των πολιτών αποτελεί πάγιο αίτημα του Περισσού.

Στην περίπτωση των άλλων κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι ηγεσίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με εσωκομματικές αντιδράσεις εάν καταψηφιστεί η πρόταση, καθώς η απλή αναλογική ενισχύει τη δυναμική των κομμάτων με μικρότερα εκλογικά ποσοστά.

Πάντως, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει να ζητά τη διατήρηση του μπόνους, οι ψήφος της Χαριλάου Τρικούπη και του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη δεν συμπληρώνει το παζλ των 200 κομματιών, ενώ ουδείς υπολογίζει στο Μαξίμου στις έδρες της Χρυσής Αυγής.

Ως εκ τούτου, οι πιέσεις αναμένεται το προσεχές διάστημα να επικεντρωθούν στη Σεβαστουπόλως, προκειμένου να μην περάσουν οι “γαλάζιοι εκβιασμοί” από τη Συγγρού που θέλει να διατηρήσει το μπόνους για την προοπτική της επιστροφής στο γκουβέρνο όποτε προκηρυχθούν εκλογές.

Πάντως, μόνο αδιάφορο δεν περνά στο κυβερνητικό επιτελείο ότι έχει διεμβολιστεί το μπλοκ της αντιπολίτευσης και έχουν δημιουργηθεί πλέον ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς έχει βάλει στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς εξάλλου τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις Τσίπρα για στροφή της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας προς τα Αριστερά, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη μεγάλη και κυβερνώσα Δημοκρατική Αριστερή Παράταξη απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πάντως σημειώνουν πως με την απλή αναλογική, την ψήφο στα 17 και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, το πολιτικό σύστημα ανανεώνεται και τραβά μία διαχωριστική γραμμή από τις παθογένειες που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Παράλληλα, εισάγεται στο πολιτικό σκηνικό η κουλτούρα των συνεργασιών, γεγονός που βάζει τέλος στις αυθαιρεσίες και την ασυδοσία που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν από μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Σχετικά άρθρα