Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανακατεύει “τράπουλα” και… κρυφούς άσους ο Τσίπρας με τον εκλογικό

Ανακατεύει “τράπουλα” και… κρυφούς άσους ο Τσίπρας με τον εκλογικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Εκλογικός Νόμος, Ελληνική Κυβέρνηση, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Να καταστήσει ακόμα πιο εμφανή την πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και να κλιμακώσει τις πιέσεις προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης με την πρόταση για απλή αναλογική για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την επιστροφή του από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός θέλει να ολοκληρώσει τις διερευνητικές επαφές του για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον νέο εκλογικό νόμο.

Σήμερα περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ραντεβού με τον τελευταίο έχει καταστεί επί της ουσίας τυπικό, αφού όλες τις προηγούμενες ημέρες έχει κλιμακωθεί η πολεμική μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τάσσεται κατά της πρότασης Τσίπρα για τον νέο εκλογικό νόμο, υπό το φόβο απώλειας της προοπτικής επιστροφής στο γκουβέρνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως αναμένεται να θέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους, κλιμακώνοντας τις πιέσεις για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 200 εδρών, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές το νέο εκλογικό σύστημα.

Πρέσινγκ σε Κεντροαριστερά και ΚΚΕ

Έτσι, ενώ σε θετικό κλίμα αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, προβληματισμός υπάρχει για τη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ, καθώς αν και η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα του Περισσού, αυξάνονται οι διαρροές για “μπλόκο” του ΚΚΕ που θα επιμείνει και σε πλήρη κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή του 3%.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί θα οδηγήσει σε κοινοβουλευτικό χάος.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Κουτσούμπας θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς στον κόσμο της Αριστεράς γιατί χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, τονίζουν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως και να έχει, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την πρόταση για την απλή αναλογική και παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση για ευρείες συναινέσεις, κατέστη εφικτό για πρώτη φορά να διεμβολιστεί το αντιπολιτευτικό μπλοκ, το οποίο έχει συσπειρώσει γύρων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Και αυτό, διότι όπως σημειώνει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, “η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που επιμένει στη διατήρηση των ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων των τελευταίων 40 ετών, τα οποία οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο”.

Μέσα από τον διεμβολισμό αυτόν στο Μαξίμου είναι δεδομένη η πρόθεση, οι δίαυλοι επικοινωνίας με αφορμή τον εκλογικό νόμο, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω συμμαχίες και εί δυνατόν και μελλοντικές προγραμματικές συμφωνίες για μία ενιαία κυβερνώσα Κεντροαριστερά με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο τυχαία δεν είναι εξάλλου η αναφορά στο 45σέλιδο σχέδιο θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει του Συνεδρίου σε συμμαχίες με τη Σοσιαλδημοκρατία, αφού επί της ουσίας συνοψίζει την κλιμακούμενη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης ως αντίπαλο δέος των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

Επί τάπητος ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει την πρόταση για απλή αναλογική, προσδοκώντας στη συγκέντρωση των 200 ψήφων που θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συρτάρι παραμένει και η πρόταση Κουρουμπλή για μειωμένο μπόνους στην τρίτη κατανομή σε κόμματα που έχουν προβεί σε προεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες και εάν συγκεντρώνουν πάνω από 38% ή 40%.

Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο πρωθυπουργός μετά και τις διήμερες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την πρότασή του θα καταθέσει στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Σχετικά άρθρα