Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουλτς: Παράλογη η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Σουλτς: Παράλογη η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, Φάρμακα, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Την αντίθεσή στην περικοπή κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα, αλλά και την αύξηση των φόρων στα φάρμακα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στο Βερολίνο.

Αναπτύσσοντας τον προβληματισμό του για μια κοινωνική Ευρώπη, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα πρέπει να αναλάβουν την «ευθύνη» για την επίτευξη μιας δικαιότερης μεταχείρισης μεταξύ αλλά και εντός των κρατών.

Μεγαλύτερη ισότητα σημαίνει κατά τον κ. Σουλτς ότι θα πρέπει σε χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα. «Θα πρέπει να το πει κανείς στο ΔΝΤ αλλά και σε άλλους», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, «ότι δεν μπορείς στην Ελλάδα να μειώσεις και άλλο συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Μου φαίνεται παράλογο όταν σε μια χώρα που το 30% του πληθυσμού δεν έχει ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να αυξάνεται ο ΦΠΑ για φάρμακα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βάσιμο ούτε δίκαιο, προπαντός όταν την ίδια στιγμή, μεσούσης της κρίσης, πάμπλουτοι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο».

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι άμεσοι κεντρικοί στόχοι της ΕΕ για την αποκατάσταση της δίκαιης μεταχείρισης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και η κατάρτιση «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως βασικό επενδύσεων είναι μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε δομές οι οποίες θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, σημείώνει.

Ο κ. Μοσκοβισί δέχεται πάντως την ένσταση ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες και προπαντός Έλληνες δεν έχουν θετική εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις και ότι τις συνδέουν με «πόνο» και «τιμωρία». Όπως όμως επιμένει, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους και να αναπτυχθεί μια «πιο βιώσιμη οικονομία» θα πρέπει να εφαρμόζονται «οδυνηρά» μέτρα.

Μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στα εργασιακά καθιστούν την οικονομία πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Γαλλία. Οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει όμως περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν να επιμείνουν παράλληλα σε μια πολιτική των κοινωνικών δικαιωμάτων και της φορολογικής δικαιοσύνης.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι τα 7,5 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν τώρα για την Ελλάδα δεν συνιστούν απλώς χρήματα αλλά εκφράζουν και την εμπιστοσύνη των εταίρων: «Πιστοποιούν ότι πιστεύουμε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να πάει μπροστά με σταθερές δομές».

Αρκεί όμως αυτή η έκφραση εμπιστοσύνης της EE για να πεισθούν ξένοι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα; Μιλώντας στη Deutsche Welle ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε στην αισιοδοξία του: «Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για έναν επενδυτή, ότι απαιτείται μεγάλο θάρρος, αλλά θα αποδώσει.

Στις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα πως με την επιτυχία του προγράμματος -και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε- η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη ήδη φέτος κατά το δεύτερο εξάμηνο και θα κινηθεί στο 3% τον επόμενο χρόνο.

Ευκαιρίες για επενδυτές υπάρχουν και ο καθένας θα πρέπει να στραφεί τώρα προς τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Σχετικά άρθρα