Βαριά πλανάται η σκιά της πολιτικής απομόνωσης πάνω από τη Συγγρού, με τη Νέα Δημοκρατία να καλείται να αντιμετωπίσει έναν διπλό κίνδυνο.
Από τη μία πλευρά όσο περνούν οι μέρες και ενώ έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο γαλάζιο επιτελείο είναι έκδηλος ο φόβος να βρεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απομονωμένο στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.
Μπορεί από τη Νέα Δημοκρατία να απειλούν κόμματα και βουλευτές ότι “όποιος στηρίξει την πρόταση Τσίπρα δεν έχει θέση στο μέλλον στη ΝΔ”, ωστόσο ουδείς στη Συγγρού μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς βλέπουν ότι ο στόχος των 2/3 της Βουλής για τον εκλογικό νόμο είναι δύσκολος αλλά διόλου ακατόρθωτος.
Ο μεγάλος φόβος και συνακολούθως και οι πιέσεις της ΝΔ επικεντρώνονται στα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, τα οποία πιέζονται από το Μαξίμου και βλέπουν επί της αρχής θετικά ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.
Σε αυτό το κλίμα η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το παν για να τορπιλίσει το όποιο κλίμα συναίνεσης μπορέσει να καλλιεργηθεί, καθώς παρά τις “μεταρρυθμιστικές κορώνες”, οι οποίες περιορίζονται ως φαίνεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η Συγγρού κινείται με μοναδικό άξονα την επιστροφή στο γκουβέρνο.
Έτσι, ήδη έχουν αρχίσει οι διαρροές για “υπόγειες συμφωνίες” και “συναλλαγές”, με στόχο να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς τους βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης αλλά και τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο στόχος για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο αριθμός “26”, καθώς τόσοι βουλευτές απαιτούνται πέραν των δικών της για να ανακόψει την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Πονοκέφαλος η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Την ίδια ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ και οι ποικίλες διαφωνίες με τις επιλογές της ηγεσίας βρίσκουν βαλβίδα αποσυμπίεσης και στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και συγκεκριμένα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.
Παρά την αντίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόταση Τσίπρα, ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές αντιδράσεις τόσο από τη Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Απόστολο Τζιτζικώστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο μήκος κύματος για απευθείας εκλογή από το λαό κινείται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η παρέμβαση μετά από καιρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος με άρθρο του στη Real News τάχθηκε υπέρ της πρότασης Παυλόπουλου (2014) για εκλογή από το λαό εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες.
Άδειασμα ολκής από Αβραμόπουλο
Το “άδειασμα” του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο δεν περιορίστηκε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μόλις χθες ο κ. Αβραμόπουλος επανήλθε και με νέες δηλώσεις του “άδειασε” πρωτοφανώς τον πρόεδρο της ΝΔ, αμφισβητώντας τον κεντρικό πυρήνα του αφηγήματος που έχει χαράξει.
“Αυτό στην Ελλάδα από την επομένη των εκλογών να ζητάνε εκλογές, δεν γίνεται. Χρειάζεται σταθερότητα στη χώρα. Οι εκλογές σε τι θα οδηγήσουν αυτή τη στιγμή;” διερωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος, δείχνοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές Μητσοτάκη.
Το “άδειασμα” προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο γαλάζιο επιτελείο, όπου ούτως ή άλλως το κλίμα για τον Ευρωπαίο Επίτροπο είναι κατά πολλούς έως και “ψυχροπολεμικό”.
Δεν πέρασε ασχολίαστο δε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν προσκεκλημένος του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά…