Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το “μενού” Τσίπρα και Γιούνκερ πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Το “μενού” Τσίπρα και Γιούνκερ πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

Υψηλής σημασίας για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα θα έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης ενός παραδοσιακού συμμάχου της χώρας, όπως ο επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς ο ίδιος εργαζόταν για να αποτρέψει το Grexit την ώρα που άλλοι κύκλοι στην Ευρωζώνη το μεθόδευαν.

Παράλληλα, στο Μαξίμου τονίζουν πως η επίσκεψη σηματοδοτεί και επίσημα την αλλαγή σελίδας μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, μήνυμα το οποίο θα στείλουν αμφότεροι ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν.

Εκτός αυτού από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η επίσκεψη Γιούνκερ και η ψήφος εμπιστοσύνης μετά τη συμφωνία, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα και για την διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται εκτός των άλλων να βρεθούν τα αναπτυξιακά εργαλεία για τη “δίκαιη ανάπτυξη” που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, με τον κ. Γιούνκερ να έχει στείλει σαφή μηνύματα στη γείτονα χώρα για την προσήλωση στα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία.

Πέραν τούτου, Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν για πρώτη φορά το “καυτό” θέμα των εργασιακών, το οποίο θα απασχολήσει κυβέρνηση και Κομισιόν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, θα απευθύνει το μήνυμά του στον επιχειρηματικό κόσμο στις 7.30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ η παρουσία του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, του Ντέκλαν Κοστέλο και της Ντέλια Βελκουλέσκου δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συνέδριο του Economist, στο οποίο θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το βράδυ.

Στο Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο και στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο waiver.

Σχετικά άρθρα