Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Παππάς: Να γκρεμίσουμε τα κακέκτυπα του παρελθόντος

Νίκος Παππάς: Να γκρεμίσουμε τα κακέκτυπα του παρελθόντος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Δημοψήφισμα, ΕΝΦΙΑ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Νίκος Παππάς, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Σε απολογισμό του κυβερνητικών χειρισμών εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου προχωρά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην “Αυγή“.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι μετά το Όχι του ελληνικού λαού, επετεύχθη μια καλύτερη συμφωνία, επισημαίνοντας τα σημεία που κερδήθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως σημειώνει, από τη μία παρακινούσε την κυβέρνηση να υπογράψει τις προτάσεις Γιούνκερ και από την άλλη ασκεί κριτική στο κυβερνητικό έργο. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η ελάφρυνση για το χρέος θα πρέπει να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, σημειώνει πως «δεν λύνονται τα θέματα στην Ευρώπη πλέον με νεύματα».

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, εκτιμά πως είναι ώριμες οι συνθήκες να ανοίξει ο διάλογος για έναν νόμο που «θα προσεγγίζει την απλή αναλογική».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση δε τονίζει το ιστορικό χρέος της Αριστεράς είναι να κάνει βαθιές τομές, καθώς «δεν μπορεί να γράψει η Ιστορία ότι πέρασε η Αριστερά από τη διακυβέρνηση και αναπαρήγαγε τα κακέκτυπα του παρελθόντος».

Τέλος, ο Νίκος Παππάς διαβεβαιώνει πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει «μέσω της πιο διαφανούς και αντικειμενικής μεθόδου που θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί, αυτή της δημοπρασίας».

Συνέντευξη στον Ανδρέα Μπελεγρή

Σε δύο εβδομάδες περίπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα. Με την απόσταση του χρόνου, πλέον, πιστεύετε ότι το Όχι έγινε Ναι;

Θέλω να σας θυμίσω, κ. Μπελεγρή, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, έλεγε ευθαρσώς ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Όχι για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία.

Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα γίνει συμφωνία, όπως φαντασιωνόταν η Δεξιά για να πάει η χώρα στα βράχια ή όπως επιθυμούσε ένα κομμάτι της Αριστεράς, που πιστεύει ότι αν η χώρα απομονωθεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις θα έχει καλύτερη τύχη.

Με το Όχι του λαού κερδίσαμε μια συμφωνία η οποία και τις δανειακές ανάγκες της χώρας καλύπτει, και την απαλλάσσει από το Αγγλικό Δίκαιο και χαμηλώνει κατά 20 δις τα πλεονάσματα για την επόμενη τριετία, και κερδίσαμε να παραμείνουν ανοιχτά πολλά ζητήματα τα οποία στην πορεία της διαπραγμάτευσης από εκεί και πέρα κερδήθηκαν.

Πρώην σύντροφοί σας στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σας εγκαλούν ότι με αυτή τη συμφωνία απομακρυνθήκατε από τις αρχικές θέσεις σας.

Τον Ιανουάριο του 2015 εμείς ζητήσαμε εντολή διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το φέραμε ξανά ενώπιον του λαού.

Οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν. Ο λαός μας αντιλαμβάνεται πως συμφωνία από συμφωνία έχει διαφορά.

Δηλαδή, ναι, θα μπορούσες να έχεις συμφωνία χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως την παραλάβαμε εμείς από τη μηδενική προστασία την οποία μας παρέδωσε ο κ. Σαμαράς.

Θα μπορούσες να έχεις συμφωνία με ραγδαίες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όπως θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν αυτό που είχε υπογράψει και προσδοκά ο κ. Μητσοτάκης για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Συμφωνία χωρίς να εφαρμόζονται τα μέτρα της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, χωρίς να υπάρχει η μέριμνα για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εμείς πετύχαμε.

Δημιουργήθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο πεντάμηνο. Δεν είναι αμελητέο το νούμερο.

Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν θα το δείτε στα δελτία των ειδήσεων.

Να πάμε σε κάποια πιο καθημερινά πράγματα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί πολύ συχνά την κυβέρνηση ότι είχε υποσχεθεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τι απαντάτε;

Εδώ πέρα έχουμε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Διότι η Νέα Δημοκρατία έφερε τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχει τη λαϊκή εντολή – υπέκλεψε τη λαϊκή εντολή το 2012.

Εμείς ζητήσαμε τη λαϊκή εντολή για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε από την πλάτη του λαού αυτό το βάρος.

Την ώρα που προσπαθούσαμε να το βγάλουμε, η Νέα Δημοκρατία πού ήταν; Ήταν απέναντι και μας έλεγε “υπογράψτε”.

Τώρα, λοιπόν, έχει κλείσει η συμφωνία. Και ο λαός μας μπορεί να κρίνει. Διότι είναι άλλη η συμφωνία που είχε κλείσει η Νέα Δημοκρατία.

Είναι η 5η αξιολόγηση. Τα μέτρα αυτά που είχαν υπογράψει, εμείς προσπαθήσαμε να τα βγάλουμε από την πλάτη του ελληνικού λαού.

Διότι, όπως είπε και ο κ. Χαρδούβελης, και θέλει να το ξεχνάει η Νέα Δημοκρατία, δεν έβγαινε εκείνο το πρόγραμμα.

Έρχεται η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Περιγράψτε μου τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα το να μπει η χώρα στη δίκαιη ανάπτυξη. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Όταν θεσμοθετούνται μηχανισμοί αναδιανομής. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επαναφορά τους είναι ένα απαραίτητο θεμελιώδες συστατικό και προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να μπει στη δίκαιη ανάπτυξη.

Ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα είναι το θέμα του χρέους. Πολλοί Ευρωπαίοι παράγοντες, και όχι μόνο, εκφράζονται υπέρ μιας ελάφρυνσης. Ωστόσο, βλέπουμε ότι δεν προχωράει αυτό το ζήτημα. Είχε δοθεί μια αίσθηση ότι θα προχωρούσε μαζί με την πρώτη αξιολόγηση. Τι συμβαίνει;

Έχω ακριβώς την αντίθετη άποψη. Έχουμε πετύχει μια συμφωνία η οποία βάζει ένα όριο στις ετήσιες δαπάνες χρέους, ένα όριο το οποίο, εάν είχε επιτευχθεί νωρίτερα, η χώρα θα είχε γλιτώσει δεκάδες δισ. σε αποπληρωμές, αλλά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, διότι είχε μια κυβέρνηση που έλεγε ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Και ανοίγει δυναμικά η κουβέντα για το ύψος των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

Άρα νομίζω ότι είμαστε σε μια πορεία όπου η δυναμική των εξελίξεων είναι με το μέρος της Ελλάδας.

Θα επιμείνω στο θέμα του χρέους. Είστε σε θέση να δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι υπάρχει δήλωση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει πει ότι η όποια συζήτηση θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κοιτάξτε να δείτε, κ. Μπελεγρή, ο κ. Σόιμπλε έχει μια διαρκή πρόνοια να ικανοποιεί το δικό του ακροατήριο.

Είχε σε πολλές στροφές αυτής της διαπραγμάτευσης θέσει προτεραιότητες οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

Δηλαδή;

Να σας θυμίσω ότι τον Ιούλιο ήθελε μια συμφωνία γέφυρα και όχι συνολική συμφωνία για την τριετία.

Δεν είναι κρυφό. Δεν ξέρω αν ήταν ο ίδιος ή αν ήταν κάποιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που είχαν βάλει ερωτήματα για το αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Άρα, θα σας έλεγα ότι τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο. Δεν λύνονται τα θέματα στην Ευρώπη πλέον με νεύματα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά έχει την εκπεφρασμένη άποψη της απλής αναλογικής. Νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσουμε, τώρα που είμαστε μακριά από τις εκλογές, σε έναν ειλικρινή διάλογο, ούτως ώστε να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο θα αποτυπώνει με πολύ γνησιότερο τρόπο απ’ ό,τι το σημερινό τη λαϊκή βούληση.

Θα προσεγγίζει, δηλαδή, την απλή αναλογική.

Να ανοίξουμε με τόλμη τη συζήτηση για τη διάκριση των εξουσιών

Μπορείτε να περιγράψετε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς αυτή έχει μια μεγάλη γκάμα, από τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους έως τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε όλη την γκάμα των θεμάτων, αλλά κυρίως να επικεντρωθούμε στο πώς το πολιτικό μας σύστημα θα γίνει πιο λειτουργικό και πιο ισορροπημένο.

Την Αριστερά τη θυμάμαι παραδοσιακά να λέει και δικαίως, ότι η διάκριση μεταξύ των εξουσιών δεν είναι τόσο καθαρή και υπάρχουν γκρίζες ζώνες μεταξύ αυτών.

Πρέπει να την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση με τόλμη. Και τώρα που είμαστε στη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Έχουμε ιστορικό χρέος. Δεν μπορεί να γράψει η Ιστορία ότι πέρασε η Αριστερά από τη διακυβέρνηση και αναπαρήγαγε τα κακέκτυπα του παρελθόντος.

Πρέπει να γίνουν και εδώ πολύ μεγάλες τομές.

Θα ήθελα να μου πείτε, αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αν σε όλη αυτή τη διαδικασία υπήρξε κάποιος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η ιστορία.

Σε καμία των περιπτώσεων. Αυτό που υπήρχε ήταν μια διαρκής μέριμνα για να μην ανακοπεί η πορεία προς τον διαγωνισμό, διότι συναντήσαμε πάρα πολλές δυσκολίες.

Οι άδειες θα δοθούν μέσω της πιο διαφανούς και αντικειμενικής μεθόδου που θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί, αυτή της δημοπρασίας.

Συνδέεται αυτή τη διαδικασία με κάποιες επιθέσεις που έχει δεχτεί η κυβέρνηση από μερίδα των media;

Είναι σαφές, νομίζω. Δεν διερωτάται κανείς γι’ αυτό.

Είναι άλλο να το λέτε εσείς αυτό.

Ξέρετε, πέφτουν στην παγίδα καμιά φορά και οι δημοσιογράφοι και ταυτίζουν το λειτούργημά τους με τα ειδικά και μερικά συμφέροντα της ιδιοκτησίας του μέσου το οποίο εργάζονται.

Αυτό νομίζω ο λαός το καταλαβαίνει. Εμείς προχωράμε με σταθερότητα, υπομονή και επιμονή.

Κάθε επίθεση που πέφτει στο κενό είναι ακόμα ένα στίγμα αναξιοπιστίας σε αυτούς που την εξαπολύουν.

Αυτό που προσπαθούν να ρίξουν πάνω μας στο τέλος το πληρώνουν.

Σχετικά άρθρα