Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί με την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής.
Ο πρωθυπουργός θα διερευνήσει έτσι και τις προθέσεις των άλλων κομμάτων.
«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν» σημείωσε σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από την Κουμουνδούρου.
Στην Πολιτική Γραμματεία κατέληξαν στην κατεύθυνση της απλής και άδολης αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών, πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς.
Ομοίως και κορυφαίοι υπουργοί όπως με παρέμβαση τους και οι 53, σπάσιμο περιφερειών, και πιθανότατα μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή του 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.
Η παρέμβαση των 53 πάντως δεν πέρασε ασχολίαστη στην ΠΓ, αφού εκφράστηκε ενόχληση εντός του κομματικού οργάνου.
Η τελική πάντως πρόταση αναλυτικά θα γραφτεί μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα θα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το ερχόμενο ΣΚ 25-26 Ιουνίου.
Δεδομένη θεωρείται η άρνηση της ΝΔ ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.
Από εκεί θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 της Βουλής για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής τάσσεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί την έναρξη μίας «πλατιάς διαδικασίας διαλόγου» για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, επισημαίνει ότι ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους, δημιουργούν το πλαίσιο για μία νέα μεταπολίτευση και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι θέσεις του για τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του Συντάγματος.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής, που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στη ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η ΠΓ, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού, τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει, «είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πώς έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».