Το ενδεχόμενο υπεξαίρεσης δανείων που έλαβαν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, διερευνά ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος προχωρά στη διασταύρωση των διαφόρων λιστών, με τις αντίστοιχες των μεγαλοοφειλετών των τραπεζών.
Ο Γιάννης Δραγάτσης ζητά συγκεκριμένα με επιστολή του προς τις τράπεζες να αποστείλουν εντός πέντε ημερών, αρχείο των δανειοληπτών τους, φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα, με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι να διασταυρωθεί κατά πόσον τα ποσά των δανείων που χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν ή μετατράπηκαν σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ακίνητα κ.ο.κ.
Η κίνηση του Δραγάτση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού εμφανίζεται να έχει στα χέρια του στοιχεία που καταδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών που εντός συνόρων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, την ίδια στιγμή οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους στο εξωτερικό είναι «παραφουσκωμένοι». Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια που έχουν μπει στο «στόχαστρο» χορηγήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.
Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί αν οι διωκτικές αρχές διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξετάσουν με ταχύτατους ρυθμούς και επισταμένα τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει, για να μη βαλτώσει μια ακόμα έρευνα μεγάλης φοροδιαφυγής. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής.