Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το όραμα για “δίκαιη ανάπτυξη” ξεδίπλωσε ο Τσίπρας με φόντο την Ακρόπολη

Το όραμα για “δίκαιη ανάπτυξη” ξεδίπλωσε ο Τσίπρας με φόντο την Ακρόπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρόπολη, Αλέξης Τσίπρας, Αναπτυξιακά έργα, Ανεργία, Αποκρατικοποιήσεις, Μουσείο Ακρόπολης,

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή σελίδας με έμφαση στην ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο του για μία δίκαιη ανάπτυξη στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη συμφωνία με την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση (κάνοντας ειδική μνεία στο θέμα του χρέους) και δήλωσε: “Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη. Όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης”.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε όμως ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

“Χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινωνικό κράτος μοχλό ανάπτυξης. Και έθεσε ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

“Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική”, επανέλαβε, εκτιμώντας ότι η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση, είναι η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

“Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που μειώνεται σταδιακά, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας”, συνέχισε ο κ.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι “Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ” και πως “Η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε νωρίτερα στη Βουλή και ο οποίος όπως είπε είναι προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Ο αναπτυξιακός νόμος, όπως σημείωσε ο κ.Τσίπρας, επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς.Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική. Τόνισε επίσης ότι η ενίσχυση έρχεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση και όχι όπως ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και ότι απλοποιούνται διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μειώνεται η γραφειοκρατία με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

Ως ένα ακόμη αναπτυξιακό εργαλείο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.. Δηλαδή το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Σημείωσε επίσης ότι σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.

“Και πέρα από αυτά, το πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI). Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ ευρώ”, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας. Η κυβέρνηση άλλωστε δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψηι του προέδρου της Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας “όλα για την ανάπτυξη”.

Τι είπε για αποκρατικοποιήσεις και έργα

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις αποκρατικοποιήσεις που προκαλούν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, αλλά και δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

“Να διαλύσουμε κάποιους μύθους σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την

επενδυτική δραστηριότητα. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.

Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.

Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία”, είπε ο κ.Τσίπρας.

Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής και συγκεκριμένα τους πέντε οδικούς άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) που θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017, καθώς και την επανεκκίνηση των εργασιών σε τέσσερις σταθμούς για το μετρό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία άμεσα 1500 θέσεων εργασίας εντός του καλοκαιριού και τελικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός του 2020.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό για νέα έργα και συγκεκριμένα:

Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας

Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ

Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι.

Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος.

Επισήμανε επίσης ότι ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις €, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Τι να κάνουμε την ανάπτυξη αν δε μειωθεί η ανεργία;

“Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου”, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Αναφέρθηκε σε δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία, προσθέτοντας ότι: “Φυσικά ο κατάλογος θα μεγαλώσει λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας” και υπογράμμισε: “6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021.”

Ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι: “Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Και οι στόχοι μας σε αυτό τον τομέα, έχουν χαρακτήρα βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο. Στο πρώτο σκέλος, βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αριθμός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το μακρινό 2001.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους. Έχουμε όμως και μακροπρόθεσμη στόχευση. Και αυτή συνδέεται άρρηκτα με το συνολικότερο όραμα μας για την Ελλάδα του 2021. Και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους”, καταλήγοντας:

“Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστικός και αναγκαίος, κυρίως για τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας που αξίζουν ένα μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο. Να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Να ενώσουμε δυνάμεις για να ζήσουμε σε μια χώρα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης. Της ανάπτυξης και της αναδιανομής. Μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε με σταθερό βηματισμό προς το μέλλον.Η Ελλάδα του σήμερα γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 θα είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας.”

Σχετικά άρθρα