Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανούσης: Στο σχολείο δεν γεννιούνται δολοφόνοι, ούτε θύματα

Πανούσης: Στο σχολείο δεν γεννιούνται δολοφόνοι, ούτε θύματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bullying, Γιάννης Πανούσης, Δολοφονίες, Θεσσαλονίκη, Μαθητές, Σχολεία,

Απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση με υπόθεση σχολικού εκφοβισμού (bulling), αναφερόμενος στη δολοφονία του 14χρονου, από συνομήλικο συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης. Απέκλεισε επίσης να έχει ως κίνητρο παραμέτρους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και «πρωτόγνωρο» για τα ελληνικά δεδομένα, έγκλημα και δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση με άλλα περιστατικά βίας, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, με θύματα παιδιά, ή νεαρούς, όπως η περίπτωση του Β. Γιακουμάκη ή του ‘Αλεξ στη Βέροια, κ.τ.λ.

«Καμία σχέση, οποιαδήποτε, μεταξύ μαθητών διένεξη, επιθετικότητα, τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, σφαλιάρα, ότι θέλετε, με το να πάρεις ένα κουζινομάχαιρο και να πας να κόψεις την καρωτίδα κάποιου, καμία σχέση» είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:

«Θέλει μια ψυχική προδιάθεση, ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να το κάνω και ταυτόχρονα ότι ξέρω να το κάνω…. Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τον εκφοβισμό το σχολικό; Καμία».

«Διότι εάν είσαι θύμα κυρίως φοβάσαι, το λες …αποφεύγεις, δε βγαίνεις, πώς να το πούμε με το δήμιο σου έξω… εάν είσαι δράστης δε μπορεί να επικαλείσαι τη θυματοποίησή σου» πρόσθεσε.
Ερωτώμενος, για το ποια ποινική αντιμετώπιση προβλέπεται (σ.σ. δεν είχε ακόμη αποφασιστεί να αφεθεί ελεύθερος, υπό όρους, ο δράστης), ο κ. Πανούσης είπε, ότι προβλέπεται από το νόμο να εγκλειστεί σε ίδρυμα αγωγής, όχι με όρους φυλακής, αλλά πάντως έγκλειστος, με αναμορφωτικά μέτρα.

«Δεν είναι και το καλύτερο να πάει σε μια φυλακή για να είμαστε ειλικρινείς, δηλαδή εκεί θα τύχει μιας μεταχείρισης από άλλους έγκλειστους που δεν ξέρουμε ποιας μορφής θα είναι και ο ίδιος πόσο μπορεί να αντέξει, δε μπορεί να μείνει και ελεύθερος όμως, δηλαδή, με πολύ απαλά αναμορφωτικά, ή θεραπευτικά μέτρα. Τώρα θα δούμε στην πορεία και τι λέει η ανάκριση, κ.τ.λ.» είπε ο κ. Πανούσης.

Ο κ. Πανούσης ήταν καθησυχαστικός και προς τους γονείς των μαθητών. «Αυτό είναι πρωτόγνωρο γεγονός, δε θα έχει επανάληψη» είπε ο κ. Πανούσης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί μια πράξη που μπορεί να αποτελέσει «αντικείμενο μίμησης». «Άρα, στο σχολείο δεν γεννιούνται δολοφόνοι, ούτε θύματα δολοφονίας, οι γονείς να μην πανικοβάλλονται» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πώς μπορεί να εκδηλωθεί η βία σε ένα παιδί και εάν υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν, ο κ. Πανούσης, επικαλούμενος τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, είπε:

«Πάντα αυτά τα σημάδια υπάρχουν, απλώς κάποιοι τα παίρνουν στα αστεία, κάποιοι τα περνάνε κάτω από το χαλί, κάποιοι λένε εντάξει είναι η εφηβεία, αλλά πρέπει να δεις πότε κάποιος ξεπερνάει ακόμη και την κακοήθη επιθετικότητα που λέμε, και πάει σε μία βία. Τα παιδιά μέσα έχουν επιθετικότητα άλλοτε καλοήθη, άλλοτε κακοήθη, έχουν μια σκληρότητα, κ.λ.π. αλλά για να φτάσεις στη βία και σε τέτοια βία, αποκλείεται ένα στιγμιαίο γεγονός».

Σχετικά άρθρα