Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη χάνει λόγω των Γερμανών την ακεραιότητά της

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη χάνει λόγω των Γερμανών την ακεραιότητά της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Για την κατάσταση στην Ελλάδα και την ΕΕ, για τις πολιτικές του φιλοδοξίες και για τα όσα έγιναν κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ξεκινώντας την συνέντευξη του στην βουλγάρα δημοσιογράφο Γιούλια Βλαντιμήροβα στην Βιέννη και σε ερώτηση αν επέζησε … ο Ζορμπάς του φιλελευθερισμού ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε θετικά φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου το πνεύμα αντίστασης συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι έλληνες έχουν μια ικανότητα να αντλούν χαρά από την θλίψη και όσα περνάνε.

Θεωρεί υπεύθυνη για την κρίση που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ηγεσίες στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη αφού παρ΄ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημοκρατικές εκλογές όλες οι αποφάσεις παίρνονται εκτός των χωρών, χωρίς τα κοινοβούλια των χωρών και οι λαοί να έχουν γνώμη με αποτέλεσμα να παίρνονται πολύ κακές αποφάσεις ενώ συνέκρινε το σημερινό ευρωπαϊκό γραφειοκρατικό σύστημα με αυτό που επικρατούσε στις σοσιαλιστικές χώρες μιας και όπως είπε χαρακτηριστικά «όπως και τότε έτσι και τώρα υπάρχει μία μόνο κομματική γραμμή που παρ΄ότι όλοι ξέρουν ότι είναι λάθος κανένας δεν μιλάει λόγω φόβου».

Όμως σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης η διατήρηση ενός λάθος συστήματος μόνο την αναπόφευκτη κατάρρευση μπορεί να φέρει-όπως και στην Σοβιετική Ένωση – παρ΄ότι δεν είναι σίγουρο πότε θα συμβεί, αλλά όταν γίνει θα φέρει μεγάλες καταστροφές και ότι η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε να καταστραφεί.

Συνέκρινε τις τωρινές διαδηλώσεις στο Παρίσι με αυτές στο σύνταγμα της Αθήνας το 2011,των αγανακτισμένων στην Μαδρίτη, το κίνημα Occupy Wall Street στην Νέα Υόρκη και οι οποίες στην Ισπανία έφεραν τους Podemos, στις ΗΠΑ τον Μπέρνι Σάντερς. Ενώ, όπως είπε, στην Ελλάδα παρ΄ότι δεν δημιούργησαν νέο κόμμα βοήθησαν ένα μικρό κόμμα (σ.σ ΣΥΡΙΖΑ) να γίνει μεγάλο και να πάρει την εξουσία. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Γαλλία κατέληξε απαντώντας σε αυτή την ερώτηση.

Αρνήθηκε ότι η πολιτική του κίνηση DIEM 25 μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο με αυτά που έγιναν σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και το τοποθέτησε πιο κοντά στο φαινόμενο «Σάντερς» ο οποίος προωθεί μόνος του την πολιτική του.

Απέρριψε την κριτική που γίνεται ότι το DIEM 25 είναι αποτέλεσμα επώνυμων και δεν έρχεται «από τα κάτω» λέγοντας ότι αντίθετα με την κριτική στην κίνηση μετέχουν 25.000 ενεργοί πολίτες, αριστεροί όπως αυτός αλλά και σοσιαλδημοκράτες, φιλελευθέροι δημοκράτες, τα κόμματα πειρατών σε Γερμανία και Σουηδία.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το φαινόμενο «Σάντερς» το χαρακτήρισε «υπέροχο» και ότι είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της οικονομικής κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής στην χώρα τα τελευταία 30 χρόνια όπου οι πλούσιοι γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς ακόμη πιο πλούσιο και ότι η Χίλαρι Κλίντον παρ΄ότι πιθανότατα θα είναι υποψήφια δεν θα μπορεί να αγνοήσει το φαινόμενο Σάντερς.

Ερωτηθείς με αφορμή την εκδήλωση του DIEM 25 στην Βιέννη για τους πρόσφυγες αν η Ευρώπη χωρίσθηκε εξ΄αιτίας του προσφυγικού απάντησε ότι η Ευρώπη είναι ήδη χωρισμένη από άλλους λόγους όπως το ευρώ, η οικονομική κρίση του 2008 και ότι το προσφυγικό είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον αν η πολιτική του κίνηση γίνει πιο μαζική και γνωστή σε ευρύτερα στρώματα να πάρει μέρος σε τοπικές, εθνικές και περιφερειακές εκλογές ενώ σχολίασε την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα-όπως και την δεκαετία του 1930-της οικονομικής κρίσης καλώντας τους πολίτες να αναγνωρίσουν την απάτη στην φρασεολογία της ακροδεξιάς.

Για τον ρόλο της σύγχρονης αριστεράς σήμερα ο πρώην υπουργός οικονομικών έφερε σαν παραδείγματα τον αγώνα για να μην αποκλείονται οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι πρόσφυγες από την αγορά εργασίας αλλά και άλλα πολλά όπως τόνισε.

Επιτέθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ συγκρίνοντας τα με αυτά στην Σοβιετική Ένωση λέγοντας ότι τον έχουν αποκλείσει και του επιτίθονται, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τα αγνοήσουν μιας και όπως λέει εκφράζουν μία και μόνο γραμμή

Απαντώντας για αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα με τις εκλογές, το δημοψήφισμα και αν οι Έλληνες νοιώθουν προδομένοι από τα «ΟΧΙ» που έγιναν «ΝΑΙ» ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι στην Ελλάδα επικρατεί μια βαθιά απόγνωση, μια τεράστια απελπισία.

Πήρε θέση υπέρ μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζοντάς της ως έναν σημαντικό πολιτισμό κομμάτι του οποίου έγινε και μέρος της ιστορίας χωρών όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία αλλά χαρακτήρισε την σημερινή Τουρκία χώρα με δικτατορικό καθεστώς και τις σχέσεις Μέρκελ-Ερντογάν ενάντια στα συμφέροντα και των Τούρκων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Ερωτηθείς για το αν ήρθε το πολιτικό τέλος της Μέρκελ κάνοντας μια αναδρομή ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες ότι η Μέρκελ πήρε ενεργό μέρος στην διάλυση της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης της αριστεράς ενώ στην συνέχεια για να ενισχύσει το πολιτικό της προφίλ δέχθηκε τα πρώτα μεγάλα κύματα προσφύγων τα οποία έφεραν μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Γερμανίας και του κόμματός της με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να υπογράψει την συμφωνία με το Ερντογάν. Αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι ήρθε σίγουρα το πολιτικό της τέλος σημείωσε ο πρώην υπουργός οικονομικών σημειώνοντας ότι σημασία δεν έχει αυτό αλλά το ότι η Ευρώπη χάνει λόγω των Γερμανών την ακεραιότητά της.

Τελειώνοντας και σε ερώτηση αν η προσωπική του εικόνα επηρεάζει την κοινωνία και τους πολίτες απάντησε ότι ήξερε ότι τα ΜΜΕ θα ασχοληθούν με το ότι οδηγεί μηχανή, πως ντύνεται η γυναίκα του, σε τι σπίτι ζει κ.λ.π και το οποίο είναι πολύ ενοχλητικό γιατί ο ίδιος θέλει να ασχολούνται με τις απόψεις του αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Σχετικά άρθρα