Το στίγμα της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να δοθεί από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες με συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου από τη Βουλή την Τετάρτη.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αφ’ ενός θα νομοθετήσει προκειμένου όπως αναφέρει η “Αυγή” να υπάρξει με ξεκάθαρο τρόπο το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο το οποίο θα υποδέχεται τις νέες επενδύσεις και αφ’ ετέρου θα επικοινωνήσει αυτή την προσπάθεια που έχει σηματοδοτηθεί με το σύνθημα “δίκαιη ανάπτυξη”. Ο πρωθυπουργός, έτσι, με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα δώσει την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης τις κατευθυντήριες γραμμές σε σχετική ομιλία που θα εκφωνήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο όραμα της Αριστεράς για την ανάπτυξη, σε αντιδιαστολή με τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το δεξιό σχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους εργασίας, σε αντίθεση με την αριστερή προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης, που έχει ως μοχλούς το κοινωνικό όφελος, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μάλιστα πρόκειται να υπογραμμίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους μικροί και μεγάλοι επενδυτές, όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πακέτο Γιούνκερ. Ήδη έχουν ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, και σε αυτό πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί συγκεκριμένα.
Στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης, ενώ έχουν προσκληθεί παραγωγικοί φορείς, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και βουλευτές.
Σε παρόμοια θέματα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί και την επόμενη Τρίτη κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Ωστόσο πρόκειται μόνο για την αρχή των πρωτοβουλιών που θα περιγράψουν το αποτύπωμα της «επόμενης ημέρας». Η κυβέρνηση, πέραν της ανάπτυξης, έχει άλλους δύο άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι προτεραιότητες: τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του “Στο Κόκκινο” επανέλαβε τις προτάσεις του στον διάλογο που έχει ανοίξει εντός της κυβέρνησης και του κόμματος και περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων αναλογική στο 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων και μπόνους 30 εδρών.
Θετικοί απέναντι στην προοπτική της εφαρμογής της απλής αναλογικής τάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν, ερωτηθέντες για τον εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, τάχθηκαν και οι τρεις υπέρ της απλής αναλογικής καταθέτοντας έτσι τις απόψεις τους στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει ήδη.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο “Αθήνα 9,84”, σημείωσε: «Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής, με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους. Γιατί τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες».
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας έβαλε τον νέο εκλογικό νόμο στην προσπάθεια διεύρυνσης της Δημοκρατίας που θα πρέπει να επιχειρήσει η κυβέρνηση.
«Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποδειχθεί, υπό προϋποθέσεις, μια ευκαιρία για ριζικές αλλαγές με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας παντού. Με την κατοχύρωση της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος» είπε αναφέροντας έτσι τον νέο εκλογικό νόμο ως παράδειγμα.
Επίσης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα “Real News” τάχθηκε υπέρ της «απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής».
Τέλος ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε μιλώντας στην ΕΡΑ πως «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το πρόγραμμά μας, είναι η απλή αναλογική». Συμπλήρωσε δε πως «θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και χρησιμότητα για τον τόπο, αν με επιμέρους μετακινήσεις από τη θέση αρχής των πολιτικών δυνάμεων θα μπορούσε, γύρω από την επίτευξη ενός πάγιου εκλογικού νόμου στην Ελλάδα, να επιτευχθεί μία πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφους στη Βουλή, ώστε αυτή η αλλαγή να ισχύσει άμεσα».
Δεν είναι μόνο το προσφυγικό, τελικά, που θα απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπως αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση από τις σχετικές δηλώσεις του δεύτερου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έρθει στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή έχοντας στις αποσκευές του φακέλους με δύο ακόμα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις του τρέχοντος κύκλου διαβουλεύσεων στο Κυπριακό και το τελικό όνομα της ΠΓΔΜ.
Την προηγούμενη Πέμπτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει για το ταξίδι του στην Αθήνα: «Θα επισκεφθώ τη Λέσβο για να εκτιμήσω την κατάσταση και να εκδηλώσω την αλληλεγγύη μου. Εκατοντάδες Σύροι και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να πεθαίνουν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».