Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Mητσοτάκης: Πώς θα μειωθεί η ανεργία

Mητσοτάκης: Πώς θα μειωθεί η ανεργία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεργία, Άνεργοι, Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

H αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο 2ο «Φόρουμ για την Απασχόληση», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι», πρόσθεσε, «επιτακτική μια Κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα να συμβάλλει με συγκεκριμένες πολιτικές στη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Διότι δουλειές μόνο από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν. Έτσι θα έλθει ανάπτυξη. Έτσι θα μειωθεί η ανεργία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά εργασίας, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας» και επισήμανε: «Χωρίς καμία αμφιβολία η ανεργία αποτελεί την πλέον επώδυνη κοινωνικά επίπτωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια. Από τα 11.000.000 πληθυσμού της Ελλάδας, το 55%, δεν συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό δυναμικό. Από τα υπόλοιπα 5.000.000, το 72% εργάζονται επίσημα, ενώ 1.4.000.000 είναι άνεργοι, από τους οποίους 642.800 είναι νέοι κάτω από 35 χρονών. Αυτή η στρεβλή δομή του εργατικού δυναμικού ασκεί τεράστια οικονομική και κοινωνική πίεση τόσο στους ανέργους – ειδικά στο 71% που είναι μακροπρόθεσμα άνεργοι – αλλά και στο συνεχώς συρρικνούμενο σύνολο των εργαζομένων, που αντιστοιχεί πλέον στο 33% μόνο του πληθυσμού… Οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης είναι πολύ αρνητικές για όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους άνεργους. Ειδικά στους νέους η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη. Προσεγγίζει το 50%».

«Οι συνέπειες της ανεργίας είναι επίσης πολύ βαριές για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και την ίδια τη βιωσιμότητα του», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε: «Αν δεν αλλάξει η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν θα καταστεί βιώσιμο. Παρά τα προκλητικά ψέματα της Κυβέρνησης, βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις του νέου Ασφαλιστικού, καθώς από χθες το βράδυ ισχύουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 40%, και επηρεάζουν πάνω από 200.000 συνταξιούχους. Ταυτόχρονα 280.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα υποστούν αμέσως περικοπές που, κατά μέσον όρο, θα φθάσουν το 32% στο μέρισμα που λαμβάνουν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων».

«Η μείωση της ανεργίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη» και τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια. Απαιτεί προσέλκυση επενδύσεων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, συνεπείς πολιτικές επιλογές στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, μεταρρυθμιστικό πνεύμα που θα υλοποιείται με αποφασιστικότητα. Είναι η δική μας λογική, η δική μας πολιτική πρόταση που κωδικοποιήθηκε με το 2 + 4. 4% ανάπτυξη το χρόνο, 2% πρωτογενή πλεονάσματα και προσέλκυση επενδύσεων της τάξης του 20% του ΑΕΠ για να δημιουργούνται 120.000 θέσεις απασχόλησης σε ετήσια βάση».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Ενίσχυσης των Πολιτικών Εργασίας, επανέλαβε πως δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τρόπο αλλά αρκεί να μελετήσουμε πρακτικές άλλων χωρών που αντιμετώπισαν το πρόβλημα και πρόσθεσε πως «στη δική μας πολιτική πρόταση δεν θα κυριαρχούν μονοδιάστατες επιδοματικές πολιτικές του παρελθόντος», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι «η ανεργία των νέων σχετίζεται με το εθνικό σχέδιο μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης».

«Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου μας είναι η δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθώς και προγράμματα επιδότησης τα οποία πρέπει να ανασχεδιαστούν προσεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η επανεκπαίδευση ανέργων σε δεξιότητες που έχουν ζήτηση σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, καθώς και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης, στον επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και στη ανάγκη μιας συστηματικής προσπάθειας για τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

«Η μέριμνά μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «δεν εξαντλείται μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε και τις συνθήκες των εργαζομένων οι οποίοι έχουν υποστεί μια δραματική μείωση εισοδημάτων αλλά και υποβάθμιση συνθηκών εργασίας. Είναι για εμάς εξίσου σημαντική προτεραιότητα η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ενδυνάμωσή τους ώστε να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Θέλω να επαναλάβω με έμφαση ότι για μας, για τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Είμαστε όμως απολύτως σύμφωνοι με την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ισχύον πλαίσιο έχει δημιουργηθεί πριν από 35 χρόνια και αυτό από μόνο του δείχνει ότι απαιτείται ο δραστικός εκσυγχρονισμός του. Αυτό είναι αναγκαίο αν θέλουμε ο θεσμός των συνδικάτων να ανακτήσει την αξιοπιστία του, κάτι που είναι ζητούμενο για όλους σε μια σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Απεργίες και κινητοποιήσεις που δεν διασφαλίζουν την συμμετοχή των εργαζομένων ή που αποφασίζονται από κλειστές συνδικαλιστικές ελίτ δεν είναι ασφαλώς επιθυμητές και γόνιμες πρακτικές. Εμείς θέλουμε τα συνδικάτα να είναι δημιουργικά, σύγχρονα με επεξεργασμένες θέσεις και τεκμηρίωση και πάνω απ’ όλα να εκπροσωπούν πραγματικά τους εργαζόμενους. Είμαστε στην εποχή που απαιτείται ουσιαστικός διάλογος, απαιτούνται συναινέσεις, διαμόρφωση συναντίληψης».

Ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση τόνισε: «Η κρίση, μας έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η πορεία μας και η μοίρα μας είναι κοινή. Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους που σπέρνει καθημερινά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών… Έχουμε επειγόντως ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας, που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων ανάμεσα στους πολίτες. Δεν θέλουμε τους παππούδες να συντηρούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια. Ούτε όμως και παππούδες που να εξαρτώνται αποκλειστικά από το εισόδημα των παιδιών και των εγγονιών τους. Στηριζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και προτείνουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες μια Συμφωνία Αλήθειας».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές λέγοντας πως το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της. «Γι’ αυτό», τόνισε, «η Νέα Δημοκρατία θα ζητά εκλογές. Για να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτή την προβληματική Κυβέρνηση».

Σχετικά άρθρα