«Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το βράδυ της Τρίτης το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας. Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Επικέντρωσε τις αναφορές του στον «Θηβαϊκό κύκλο» που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο κύκλος των μύθων και των θρύλων οι οποίοι έχουν εμπνεύσει κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας τα έργα των οποίων παραμένουν αθάνατα» και μάλιστα με νόημα σημείωσε πως «δεν πρέπει κανείς να βιασθεί να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου –του κάθε μύθου- αφού αυτός, ex definitione, εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην αρχαία τραγωδία σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν προδίδει αλλά αντιθέτως υπηρετεί την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας».
«Λένε ότι ‘ταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη». Ο κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μουσείο της Θήβας καταθέτοντας την υπερηφάνεια όπως είπε ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Χαρακτήρισε το μουσείο ως έργο πνοής για την Θήβα, την χώρα αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εκθέματα του μουσείου, χαρακτηρίζοντας τις συλλογές που φιλοξενεί ως σπάνιες και μοναδικές και μάλιστα συμπλήρωσε ότι «επιτέλους θα αναπνεύσουν».
Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».
Ο δήμαρχος της Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει την ιστορία στην περιοχή, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως επίσης και στις προσπάθειες που έγιναν διαχρονικά για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο μουσείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος ενώ παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος. Ακόμη ήταν παρούσα και η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η υφυπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοβελώνη, αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Το μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 1000 m² περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, αρκετά αφιερώματα από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα και των Καβείρων, όπως επίσης και επιτύμβιες στήλες και πήλινα αριστουργήματα που αποτελούν τα ξεχωριστά στοιχεία της αρχαίας βοιωτικής τέχνης.