Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για ΕΚΑΣ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για ΕΚΑΣ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Ειδικά Μισθολόγια, ΕΚΑΣ, Ελληνική Κυβέρνηση, Επικουρικές Συντάξεις, Μνημόνιο,

Οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης σε ΕΚΑΣ, ΑΔΜΗΕ και στις ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων πέρασαν με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, δεν θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι που το έλαβαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον περασμένο Μάϊο, ενώ για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, οι θεσμοί υποχώρησαν από τη θέση τους περί πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση “αποτυχίας” της υπάρχουσας διαδικασίας και έγινε αποδεκτή η θέση του υπουργείου Ενέργειας.

Δεν θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ οι δικαιούχοι που το έλαβαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον περασμένο Μάιο, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα με το άρθρο 9 “ορίζεται η εισαγωγή νέων κριτηρίων που εισάγονται με τον Ν. 4387/2016 και άρχεται από την 1.6.2016”. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία οι περίπου 900 δικαιούχοι δεν θα επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν από την αρχή του χρόνου και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου. Παράλληλα αποσαφηνίζεται ότι σε ετήσια βάση με απόφαση του υπουργού αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αφορούν στα εισοδηματικά κριτήρια. Στην ίδια διάταξη προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 570 εκατ. ευρώ μεταξύ 2016 – 2017,  808 εκατ. ευρώ μεταξύ 2016 – 2018 και 853 εκατ. ευρώ μεταξύ 2016 – 2019.

Επίσης με το άρθρο 4 ορίζεται για τις εφάπαξ παροχές: “Ως αποδοχές υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα τελευταία πέντε έτη έως τις 31.12.2013. Το εφάπαξ προσαρμόζεται για τα επόμενα χρόνια ανάλογα με την ετήσια μεταβολή μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Η ως άνω προσαύξηση εφαρμόζεται από το επόμενο έτος έως και το έτος αποχώρησης από την υπηρεσία ή την εργασία. Ο συσσωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από την ετήσια μεταβολή μισθών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1)”.

Με άλλες διατάξεις καθορίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ κωδικοποιούνται ασφαλιστικές διατάξεις όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και τέλος ενσωματώνονται στη φορολογική διοίκηση οι παντός είδους ασφαλιστικές εισφορές.

Διασφαλίζεται ο ΑΔΜΗΕ

Η “κόκκινη” γραμμή της κυβέρνησης πέρασε στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, καθώς στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη περί πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση “αποτυχίας” της υπάρχουσας διαδικασίας, όπως ζητούσαν οι θεσμοί.

Από εκεί και πέρα, η τροπολογία θεσπίζει ζητήματα όπως το ύψος της ετήσιας δημοπρατούμενης ποσότητας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς και θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Για την ανακατανομή των μεριδίων της ΔΕΗ ο στόχος που τίθεται κάθε χρόνο από τη διεξαγωγή των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ είναι 8% για το 2016, 12% για το 2017, 13% για το 2018 και 13% για το 2013. Ακόμη προβλέπεται η ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών από τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ που θα ελέγχουν εάν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις των δημοπρασιών και διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Ακόμη ορίζεται χρονικό περιθώριο 4 μηνών (από 5 πριν) μετά τη σύγκληση της Γ.Σ. της ΔΕΗ για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ και τον διαχωρισμό της θυγατρικής από τη ΔΕΗ.

Δύο εβδομάδες μετά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό για τον στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει ανεξάρτητος εκτιμητής να αποφανθεί για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Τέλος, ορίζεται ότι μετά την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή θα προχωρήσουν οι απαραίτητες καταστατικές τροποποιήσεις και μεταξύ άλλων θα αυξηθούν τα μέλη του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ σε εννέα.

Δεν “παγώνουν” οι ωριμάνσεις ειδικών μισθολογίων τη διετία 2017-2018

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών θα εξειδικεύονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017, ώστε να μην υπάρξει αναστολή για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (π.χ. δικαστικοί, ένστολοι κ.λπ.), όπως ορίζεται στη σχετική τροπολογία, κάτι το οποίο επιθυμούσε η κυβέρνηση. Έτσι αποφεύγεται το “πάγωμα” των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων για τη διετία 2017-2018.

Αναδιατύπωση για τον δημοσιονομικό διορθωτή

Στην τροπολογία αναδιατυπώνονται και οι διατάξεις του δημοσιονομικού διορθωτή. Ειδικότερα, ορίζεται ότι στην έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών καθορίζεται ότι περιέχονται το ποσοστό επί του ΑΕΠ και το ποσό των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση, δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας (MοU). Kαι τούτο ενώ σήμερα προβλέπεται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων προσαρμογής που θα ληφθούν επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.

Ορίζεται επίσης ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του διορθωτή σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών μπορεί να λάβει χώρα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και όχι κατόπιν ειδικής διαβούλευσης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Προβλέψεις για το ταμείο

Για το ταμείο αξιοποίησης ορίζεται πως “όπου συντρέχουν αναμφισβήτητα πραγματικά γεγονότα που συνιστούν λόγο παύσης του Διοικητή, πριν από τη λήξη της θητείας του, το Συμβούλιο Διοίκησης υποχρεούται να κινήσει τη διαδικασία, προτείνοντας αιτιολογημένα την παύση στον υπουργό Οικονομικών”. Σε άλλο σημείο της τροπολογίας αναφέρεται επίσης ότι: “Στο μέτρο που αφόφαση του διοικητικού συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως”.

ΕΝΦΙΑ

Ακόμη εξισώνεται η φορολόγηση με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η αρχική διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων φορολογούνται με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 3,5 τοις χιλίοις, με την τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο συντελεστής αυτός αυξάνεται στο 5,5 τοις χιλίοις, ό,τι δηλαδή ισχύει για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των υπόλοιπων νομικών προσώπων.

Εγνατία

Στη σχετική τροπολογία ορίζεται ότι οι ρυθμίσεις αναφορικά με τον καθορισμό τελών διοδίων και τη χωροθέτηση νέων μετωπικών σταθμών διοδίων εφαρμόζονται με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας για την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής

Ανοικτό το θέμα των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ υπήρχαν κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές στο θέμα των δανείων. Ωστόσο δεν υπήρχε τροπολογία για τα δάνεια με εγγύηση του Δλληνικού Δημοσίου, η οποία ενδέχεται να κατατεθεί σήμερα το πρωί στη Βουλή. Αυτό πάντως δεν είναι σαφές διότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο θέμα να πάει πιο πίσω πιθανότατα να εξεταστεί στη δεύτερη αξιολόγηση. Οι θεσμοί επιθυμούν τα συγκεκριμένα δάνεια, ύψους 13,7 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί σε ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ΔΕΚΟ και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όπως ΟΤΑ, να μην εξαιρούνται από την πώληση σε funds, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η εξαίρεση όσων έχουν δοθεί σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα, αναξιοπαθούντες και σε όσους ζουν και δραστηριοποιούνται στις παραμεθόριες περιοχές).

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ και αφορούν τα δάνεια η πλέον σημαντική είναι αυτή που αφορά το επιτόκιο. Συγκεκριμένα, με βάση την τροπολογία προβλέπεται πως, σε περίπτωση που μεταβιβάζεται η απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας (δηλαδή το fund) δεν επιτρέπεται να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, εκτός εάν οι όροι που περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στη δανειακή σύμβαση, προσδιορίζουν με ακρίβεια συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή προβλέπει για το συγκεκριμένο θέμα πως: «Ο εκδοχέας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά τον χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, ακόμα κι αν τέτοιο δικαίωμα υφίστατο συμβατικά για τον εκχωρητή».

Σχετικά άρθρα