Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με… υπεράκτιο αέρα στο υπουργικό ο Τσίπρας

Με… υπεράκτιο αέρα στο υπουργικό ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Υπουργικό Συμβούλιο,

Με την υπερψήφιση των τελευταίων εκκρεμοτήτων που βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, την εκταμίευση της δόσης να αναμένεται στα μέσα του τρέχοντος μήνα και τη Νέα Δημοκρατία στο καναβάτσο μετά το ανεπανάληπτο φιάσκο για τις offshore ο Αλέξης Τσίπρας στις 15:00 το μεσημέρι θα δώσει το κέλευσμα για την αλλαγή σελίδας που προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για το απρόσμενο δώρο της Νέας Δημοκρατίας με τη χθεσινή αποχώρηση από τη συζήτηση για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρίες του εξωτερικού. Αν και το μέτρο χαρακτηρίζεται «υπερβολικό», όπως παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει τονίζουν στο Μαξίμου «είναι ότι δεν έμεινε καμία απολύτως σκιά και καταρρίφθηκαν πλήρως οι λαϊκιστικοί ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού στηλιτεύουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «αν και δύο μέρες μας εγκαλούσε ζητώντας να έρθουμε στη Βουλή, όταν το κάναμε το έβαλαν στα πόδια». Διερωτώνται δε, «πως γίνεται η ΝΔ να ισχυρίζεται ότι μάχεται για τη διαφάνεια και να το πράττει αυτό κρυπτόμενη;»

Επιπλέον, αναφορικά με τα σενάρια περί ακύρωσης του νόμου από προσφυγή για την προσβολή του, συνεργάτης του πρωθυπουργού τονίζει χαρακτηριστικά: Ας πάει κάποιος να κάνει προσφυγή, να δούμε ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι και από ποιο κόμμα προέρχεται.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου πνέουν μένεα κατά του Σταύρου Θεοδωράκη για τη λάσπη στον ανεμιστήρα που πέταξε χθες με την αναφορά για “συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που έχουν κλέψει στο κυβερνητικό επιτελείο”. Εφόσον δεν είπε ονόματα ενώ του δόθηκε η ευκαιρία ή δεν ανασκεύασε πρόκειται για κοινό συκοφάντη, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ άλλοι το πηγαίνουν πιο πέρα, τονίζοντας ότι “ο… υπερβάλλων αντιπολιτευτικός ζήλος του κ. Θεοδωράκη απουσία της ΝΔ μάλλον δείχνει την απέλπιδα προσπάθειά του να βρει πολιτική στέγη στη Συγγρού”.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον στρέφουν όλο το ενδιαφέρον τους στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του που θα ανοίξει τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να κάνει έναν ενδελεχή απολογισμό του κυβερνητικού έργου και του κλεισίματος της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών, οι βασικές κόκκινες γραμμές τηρήθηκαν κατά γράμμα.

Στο δεύτερο σκέλος ο πρωθυπουργός θα παραθέσει τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο η κυβέρνηση θα πορευθεί τους προσεχείς τέσσερις μήνες “καθαρού” πολιτικού χρόνου, έχοντας απεμπλακεί από τη διαρκή διαπραγμάτευση. Στόχος είναι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του, “τώρα να περάσουμε στην κανονικότητα, την αριστερή διακυβέρνηση, τη νομοθέτηση εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές”.

Ως εκ τούτου, όλο το βάρος πέφτει πλέον στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες έρχονται μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, που βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο έρχονται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων, τα αδήλωτα εισοδήματα, την επέκταση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές είναι τα άλλο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι πολίτες να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πλέον θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο, τα οποία ωστόσο πιθανότατα εκτιμάται ότι θα παραπεμφθούν για το φθινόπωρο, μετά και την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Σεπτέμβρη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται κάποια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για την αξιολόγηση των υπουργών, καθώς με τα νέα δεδομένα του Συνεδρίου, το οποίο πάει για τέλος Σεπτέμβρη, τα σενάρια για αλλαγή πλάνων και αναδόμηση της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι έχουν επανέλθει στην επιφάνεια, δίχως όμως να έχουν κερδίσει έδαφος.

Σχετικά άρθρα