Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης οι δανειστές για τις “εκκρεμότητες”

Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης οι δανειστές για τις “εκκρεμότητες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, ΕΚΑΣ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ιδιωτικοποιήσεις, Κόκκινα Δάνεια,

Την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων σε σχέση με την αξιολόγηση μέσα στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 2 Ιουνίου, έχουν ζητήσει οι δανειστές από την κυβέρνηση, ενώ είναι σε εξέλιξη συνεχείς επαφές σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, διαβεβαίωναν ότι τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα δεν είναι μεγάλα για να προκαλούν οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, την Τετάρτη, δηλαδή την επομένη της μαραθώνιας συνεδρίασης του Εurogroup, εκκρεμότητες αυτού του τύπου προκύπτουν πάντα στο τέλος κάθε αξιολόγησης και αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν και με τα προγράμματα των άλλων χωρών.

Από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και συζητούνται με την κυβέρνηση, οι θεσμοί θεωρούν ως πιο σημαντική το Ελληνικό και λιγότερο τα υπόλοιπα θέματα (τα «κόκκινα» δάνεια, το ΕΚΑΣ, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης). Κι αυτό γιατί, όπως τόνιζε χθες κοινοτική πηγή, στα άλλα θέματα οι εκκρεμότητες δεν αφορούν μείζονος σημασίας ζητήματα.

Επιμένουν στην περίπτωση του Ελληνικού και ζητούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του ανάδοχου σχήματος πριν από την παρέλευση της 23ης Ιουνίου (λήξη μηνιαίας παράτασης που είχε δοθεί), ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση των τελικών κειμένων.

Για τους εταίρους η ολοκλήρωση της σύμβασης για το Ελληνικό λόγω του μεγέθους της επένδυσης είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί πιστεύουν ότι θα στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές σε μια περίοδο που επιδιώκεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Βιέννη και αν έχουν ολοκληρωθεί όλα σε σχέση με την αξιολόγηση, τότε, έπειτα από εισήγηση του Μάριο Ντράγκι, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ το έχει πει δημόσια πολλές φορές και μάλιστα ενώπιον της Ευρωβουλής, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί με τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων και για έναν άλλο βασικό λόγο που έχει να κάνει με την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία στο Εurogroup προβλέπει ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, αλλά για να γίνει πρέπει να υπάρξει προηγούμενη έγκριση της αξιολόγησης από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

Όσο πιο γρήγορα πάρουν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας, τόσο νωρίτερα θα την επικυρώσουν, ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και να εγκρίνει την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ, που θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν μετά το καλοκαίρι.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Eν τω μεταξύ, το εγκώμιο της κυβέρνησης Τσίπρα για τις «θαρραλέες» και «ταχύτατες» μεταρρυθμίσεις, έπλεξε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση BFMTV. Μάλιστα, επικαλέστηκε τη χώρα μας ως παράδειγμα, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη βραδύτητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία.

«Στη Γαλλία αργούμε πολύ, το κείμενο (για την αγορά εργασίας) υιοθετήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο και η οριστική ψήφιση θα λάβει χώρα τον Ιούλιο, ενώ στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα προβαίνει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες με μια γενική απεργία, υιοθετήθηκαν σε λίγες ώρες -1.500 σελίδες, χωρίς τροποποιήσεις- από το Κοινοβούλιο, διότι κάποιες φορές πρέπει να είμαστε γρήγοροι», είπε ο κ. Βαλς.

Πάντως, στον χθεσινό γαλλικό Τύπο δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τον παραλληλισμό αυτό, με το περιοδικό Μarianne να γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Βαλς ότι η Ελλάδα ψήφισε αυτές τις μεταρρυθμίσεις με το μαχαίρι στο λαιμό και ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ψηφίστηκαν λίγο πριν το Eurogroup αποφασίσει για το ελληνικό χρέος». Και ο συντάκτης διερωτάται, προφανώς με ειρωνεία: «Θέλει πραγματικά ο Μανουέλ Βαλς να εμπνευστεί από την Ελλάδα;».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα