Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίσκεψη σταθμός Πούτιν στον Τσίπρα: Ποιες συμφωνίες “ψήνονται”

Επίσκεψη σταθμός Πούτιν στον Τσίπρα: Ποιες συμφωνίες “ψήνονται”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Αγία Πετρούπολη, Αλέξης Τσίπρας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ενέργεια, Μόσχα, Πάνος Σκουρλέτης, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκέπτεται για τέταρτη φορά την Αθήνα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι στόχοι της επίσκεψης είναι σαφώς προκαθορισμένοι από αμφότερες τις πλευρές, δίχως να έχει τεθεί ο πήχης ιδιαιτέρως ψηλά με ουτοπικά σχέδια .

Όλη την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου χαράχθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της πολύκροτης επίσκεψης του πανίσχυρου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με σημαντική συμβολή του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη και του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης Πούτιν σε “καθαρό” πολιτικό χρόνο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται με την αξιολόγηση κλεισμένη, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις για οικονομικά και γεωπολιτικά αλεισβερίσια, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του πρωθυπουργού στη Ρωσία το 2015. Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα τον Γενάρη του 2015. Ως εκ τούτου, η σημερινή επίσκεψη με αφορμή και το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας δεν ήρθε «ξαφνικά», αλλά αποτελεί φυσικό ακόλουθο των δύο επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο.

Η επίσκεψη μάλιστα του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται σε μία χρονική συγκυρία ιδανική για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση έχοντας κλείσει την αξιολόγηση και έχοντας για πρώτη φορά οδικό χάρτη και διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θέλει να σηματοδοτήσει την στροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας και να θέσει της βάσεις για τη στροφή σε αναπτυξιακό πρόσημο. Το βασικότερο ενδιαφέρον της Μόσχας και ρωσικών επενδυτών εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Ενέργεια, τουρισμός και μεταφορές.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την βούλησή της να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, καθώς μετά τον ρωσοτουρκικό “ψυχρό πόλεμο”, η Μόσχα αναζητά επενδυτικές διεξόδους και τρόπους να υπερκεράσει τα ευρωπαϊκά εμπόδια. Αυτό ουσιαστικά υπογράμμισε και ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο άρθρο του στην «Καθημερινή» τονίζοντας πως «την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δις. δολάρια.»

Ως εκ τούτου, το ρωσικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και σε υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, όπως το 67% του ΟΛΘ και το 65% της ΔΕΠΑ. Εκπεφρασμένο είναι το ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών παράλληλα και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ από ελληνικής πλευράς προωθείται συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου παράλληλα με την Εγνατία Οδό καθώς και η εκμετάλλευση λιμένων, δη της βόρειας Ελλάδας, για τη μεταφορά LNG αερίου.

Πέραν αυτών, βασικό κομμάτι των συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο θα είναι και η ενίσχυση και περαιτέρω προώθηση του αγωγού South Stream ΙΙ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, Ελλάδας και Ιταλίας είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των δυο πλευρών. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να ολοκληρώσει στη σημερινή συνάντηση το πρώτο βήμα που είχε γίνει πέρυσι τον Απρίλιο στη Ρωσία. Για αυτό το λόγο, άλλωστε στην συνοδεία του Ρώσου πρόεδρου θα είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

ύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί τόσο στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), όσο και στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Παράλληλα, θα ενδυναμωθεί η συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
-Επιστήμη και τεχνολογία
-Τουρισμό
-Μετεωρολογία
Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Το πρόγραμμα επίσκεψης Πούτιν

15.30-15.45: Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.
Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος.
16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο .
17:00: ‘Αφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
17:05-17:35: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
17:35-18:35: Γεύμα Εργασίας – διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
18:35-18:55: Υπογραφή Συμφωνιών.
18:55-19:25: Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.
Αναχώρηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα Αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο Divani Apollon.

Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει Προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)

Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Σχετικά άρθρα