Αναταράξεις προκαλούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οι «ανίερες συμμαχίες» που επιχειρεί να συνάψει στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη δυναμική του και να βγει από το δημοσκοπικό τέλμα.
Από τη μια ακολουθεί τακτική αποκλεισμών κι έχει εξωθήσει στο περιθώριο όλους σχεδόν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του ή όσους απλώς δεν συμφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί. Από την άλλη επιδιώκει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας (και συνεργασίας) είτε με αποτυχημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Άννα Διαμαντοπούλου), είτε πολιτικά και κοινωνικά απαξιωμένα (Β. Βενιζέλος), είτε ακόμη με πολέμιους της παράταξης (Θ. Σκυλακάκης) και υβριστές (Στ. Μάνος) των πρώην αρχηγών. Την ίδια στιγμή ενισχύεται η ομάδα των Σημιτικών, που έχει βρει ρόλο πέριξ του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Το κλίμα στις τάξεις των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα βαρύ και γίνεται έτι βαρύτερο λόγω των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τη Λ. Συγγρού για την… επόμενη ημέρα. Στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο κ. Μητσοτάκης μετά από εκλογές θα στηρίζεται μεν σε στελέχη της παράταξης, αλλά ένας σημαντικός αριθμός χαρτοφυλακίων θα ανατεθεί σε πρόσωπα από άλλους πολιτικούς (κομματικούς) χώρους αλλά και από την αγορά. «Δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας», λένε χαρακτηριστικά.
Έμμεση αναφορά έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις, λέγοντας ότι η παράταξη θα ηγηθεί των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί επαφές με στελέχη εκτός Νέας Δημοκρατίας και διερευνά τις δυνατότητες (πιθανότητες) συμπόρευσης ή και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, με εσωκομματικό γκάλοπ επιχειρεί να καταγράψει τις αντιδράσεις των στελεχών (ψηφοφόρων) για συνεργασίες με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα (Β. Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά.). Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Δράσης ενόχλησε μεγάλη μερίδα στελεχών όχι τόσο διότι το συγκεκριμένο κόμμα αριθμεί μερικές μόνο εκατοντάδες ψηφοφόρους όσο διότι ο επικεφαλής της Θ. Σκυλακάκης για αρκετά χρόνια υπήρξε σφοδρός πολέμιος της Νέας Δημοκρατίας.
Η προσέγγιση αυτή έχει προκαλέσει τη δυσφορία και των δύο πρώην πρωθυπουργών: Του Κ. Καραμανλή, ο οποίος αν και διόρισε ευρωβουλευτή τον κ. Σκυλακάκη -ρουσφέτι στην Ντ. Μπακογιάννη- στην πορεία εκείνος στράφηκε εναντίον του, και του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είχε διαγράψει τον κ. Σκυλακάκη από τη Νέα Δημοκρατία.
Κι ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ανοιχτός σε συνεργασία με πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας, κρατάει κλειστές τις πόρτες έναντι κορυφαίων στελεχών της παράταξης. Αρνείται να συνομιλήσει με τον βασικό αντίπαλό του στη διεκδίκηση της αρχηγίας Β. Μεϊμαράκη, ενώ έχει θέσει στο περιθώριο στελέχη με εμπειρία και μακρά θητεία στην πολιτική.