Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αισιοδοξία για τη δόση – «Μικρό καλάθι» για το χρέος

Αισιοδοξία για τη δόση – «Μικρό καλάθι» για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Βρυξέλλες, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πιέρ Μοσκοβισί,

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις υπουργών πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αντιθέτως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν φειδωλοί αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους με τους περισσότερους να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία, τουλάχιστον ως προς την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, με τα σενάρια από τη βελγική πρωτεύουσα να είναι αρκετά.

«Δεν πιέζει το χρέος»

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διεμήνυσε ότι «η μείωση του χρέους δεν είναι πιεστικό πρόβλημα για την Ελλάδα».
Δήλωσε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής και ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι οι δημοσιογράφοι βγάζουν ότι συμπέρασμα θέλουν.

«Συνολική συμφωνία με όλους τους θεσμούς»

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Ντομπρόβσκις: Ελπίζουμε σε μια συνολική συμφωνία

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε προσερχόμενος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Για το χρέος είπε ότι «σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

«Μπορεί να περάσουμε μαζί τη νύχτα»

Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, θετικές τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Καζιμίρ προανήγγειλε ξενύχτι μέσω Twitter.

Σχετικά άρθρα