Την θέση είναι θέμα εβδομάδας ή εβδομάδων η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι σύντομα θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν νέοι χώροι σε Θέρμη και Ευκαρπία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Κυρίτσης είπε ότι σύντομα τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να λειτουργήσουν σε ενοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, οι παραπάνω χώροι ανήκουν στη δεύτερη τετράδα των ενοικιάσεων βιομηχανικών – εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων και γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί και ένας τρίτος χώρος.
«Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφυγών στο Κουτσόχερο της Λάρισας και το Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ.Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σκηνές τύπου οικίσκου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.
Όπως είπε ο κ.Κυρίτσης θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στις δομές αυτές απάντησε ότι «δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων να είναι έτοιμες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και να έχει μεταφερθεί εκεί ο κόσμος από την Ειδομένη».
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης ο κ.Κυρίτσης τόνισε ότι οφείλονται και στην έλλειψη πόρων.
«Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να τηρείται απολύτως η νομιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα ενώ ακολουθούμε και μια τακτική πειθούς των τοπικών κοινωνιών, εξαντλητικών επαφών και συσκέψεων με την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο κ.Κυρίτσης.
Ο κ.Κυρίτσης αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι’ αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει η γραμμή.
«Η διαπίστωση ήταν ότι στην πραγματικότητα το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η άρση της κατάστασης του προσωρινού καταυλισμού στην Ειδομένη είναι θέματα απολύτως αλληλένδετα, οπότε η λογική στην οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι με τη μεταφορά του κόσμου από την Ειδομένη και την άρση του άτυπου αυτού καταυλισμού θα λυθεί και το ζήτημα» είπε ο κ.Κυρίτσης.