Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σ. Ρούσσος: Με τον TAP η Ελλάδα επιστρέφει οικονομικά και πολιτικά στα Βαλκάνια

Σ. Ρούσσος: Με τον TAP η Ελλάδα επιστρέφει οικονομικά και πολιτικά στα Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Γεωπολιτική, Ενέργεια,

Ο νέος αγωγός ΤΑΡ είναι άξονας συνεργασίας για όλη τη νότια Βαλκανική χερσόνησο και όπλο της Ελλάδας προκειμένου να παρέμβει θετικά στην περιοχή, σε μία περίοδο που υποβόσκουν οι εθνικισμοί, δήλωσε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος.

Είναι ένα καλό νέο, που δείχνει ότι στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα υπάρχουν προοπτικές διεθνώς για ανάπτυξη και συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών, πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο Κόκκινο.

Είναι επίσης σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι ο πρώτος πολύ μεγάλος αγωγός σε όλα τα νότια Βαλκάνια και αφορά μία σειρά από χώρες, ακόμη και αυτές από τις οποίες δεν διέρχεται, αλλά είναι παραπλεύρως, καθώς και αυτές μπορούν να εξυπηρετηθούν και να τον αξιοποιήσουν.

Σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής ο TAP μπορεί να γίνει ένας άξονας συνεργασίας για τα Βαλκάνια, όπου τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούνται ξανά εθνικισμοί και σωβινισμοί, μπορεί να φέρει ένα άλλο πρόσωπο στην περιοχή. Πρακτικά, η Ελλάδα μπαίνει πλέον στον κόσμο των αγωγών, όπως σημείωσε ο Σ. Ρούσσος. Σημείωσε μάλιστα σε άλλο σημείο ότι η επένδυση αυτή ξεκινά σε μία ιδιαίτερα αρνητική για τις τιμές των ορυκτών καυσίμων διεθνώς, ένδειξη της δυναμικής της.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι να μην εμπλακούμε στους ανταγωνισμούς με χώρες που μπορεί να θεωρήσουν τον TAP ανταγωνιστικό προς τα δικά τους συμφέροντα, υπογράμμισε.

Στη Μακεδονία ανατρέπει την γκρίζα εικόνα που έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα λόγω του προσφυγικού και αναμένεται να δώσει μία ανάσα στο πρόβλημα της ανεργίας, που είναι μεγάλο στην περιοχή. Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου η επένδυση να είναι συμβατή με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η γειτονιά μας, τα νότια Βαλκάνια, έχει ξαναγυρίσει στην ΠΓΔΜ, στο Κόσοβο, τη Βουλγαρία και αλλού σε μία κατάσταση όπου υποβόσκουσες τάσεις ευνοούν την ανάπτυξη των εθνικισμών και δημιουργούν προβλήματα και αστάθεια.

Στην ΠΓΔΜ, το πολιτικό σύστημα δεν είναι ασφαλές και σταθερό, κάτι που έχει και θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις και προς την Ελλάδα, όπως έδειξαν οι μονομερείς κινήσεις στο προσφυγικό και η προσπάθεια συστράτευσης με τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Στη Βουλγαρία, όπου η Αγκυρα και ο Ερντογάν παίζουν σκληρό παιχνίδι, το μουσουλμανικό στοιχείο αποτελεί ένα υποβόσκον πρόβλημα το οποίο συμβάλλει στην αστάθεια.

Στην Αλβανία, τα προβλήματα είναι γνωστά, όπως και ο εθνικισμός που υποβόσκει στην περιοχή.

Δεν είμαστε σε «επικίνδυνη στροφή» ξεκαθάρισε ο Σ. Ρούσσος, αλλά είναι ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες για να συνεννοηθούμε ξανά στην περιοχή.

Μία τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε ουσιαστικά «φύγει» πολιτικά από τα Βαλκάνια, όπως παλαιότερα και από τη Μέση Ανατολή. Τώρα είναι ο καιρός να επιστρέψουμε, που βράζουν οι εντάσεις, τόνισε.

Σχετικά άρθρα