Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Times: Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην τραγωδία του ελληνικού χρέους

Times: Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην τραγωδία του ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Εφημερίδα New York Times, Λιτότητα, Μνημόνιο, Οικονομική Κρίση,

Είναι η ώρα που το συνεχιζόμενο έπος της Ελλάδας πλησιάζει στη γνώριμη καλοκαιρινή κορύφωσή του, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές λιτότητας και τους διεθνείς πιστωτές να διαπληκτίζονται σχετικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα, New York Times, στο οποίο τονίζει πως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην τραγωδία του ελληνικού χρέους.

«Ήρθε η ώρα της εξόδου από αυτόν τον “κύκλο” και της αντιμετώπισης της πραγματικότητας: Χωρίς ελάφρυνση, η οικονομία της Ελλάδας δε θα ανακάμψει ποτέ, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αντέξει», τονίζει χαρακτηριστικά η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια σειρά από μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές, προκειμένου να λάβει ένα πακέτο διάσωσης.

Οι επιπτώσεις αυτού του προγράμματος είναι εμφανείς, με περίπου του 25% του ελληνικού πληθυσμού να είναι άνεργοι.

Και όμως, επισημαίνουν οι NYT, την περασμένη Κυριακή [8 Μαΐου 2016], οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν ένα επιπλέον πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μια μόλις ημέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το κατά πόσο πληροί η Ελλάδα τις προϋποθέσεις για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, περίπου 5,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, οι έλληνες πολίτες βρίσκονταν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι στην ιδέα ακόμη ενός νέου γύρου περικοπών.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει αρκετή πρόοδο, αναβάλλοντας την οριστική απόφαση έως τις 24 Μαΐου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

Παράλληλα, «μπλοκάρουν» το αίτημα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ως τα τέλη του 2018, που λήγει το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει απειλήσει να αποσύρει την στήριξή του στο πρόγραμμα, εφόσον δεν προσφερθεί ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους New York Times, είναι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος σε εθνικό επίπεδο δανειστής της Ελλάδας.

Οι γερμανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος [2017] και είναι αρκετοί γερμανοί πολίτες αισθάνονται ότι η σκληρή δουλειά και η λιτότητά τους δεν θα πρέπει να σπαταληθεί για τη διάσωση των Ελλήνων από τον πόνο των δημοσιονομικών αμαρτιών τους.

Το 2015, μάλιστα, η Γερμανία ήταν εκείνη που απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη, εάν η χώρα δεν αποδεχόταν τα νέα μέτρα λιτότητας.

Όμως, πλέον, δεδομένου του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα, η Γερμανία δεν είναι σε θέση να την απειλεί.

Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα «αποτυχημένο κράτος» στα σύνορά της με την Τουρκία, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνει η εφημερίδα.

Όταν συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καλά θα κάνουν – προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας – να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου για τη χώρα και να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα λιτότητας, αλλά χωρίς ελάφρυνση του χρέους της, η χώρα δεν θα βγει ποτέ από το τούνελ της κρίσης, καταλήγουν οι New York Times.

Σχετικά άρθρα