Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει στροφή στην “κεντροαριστερά”

Το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει στροφή στην “κεντροαριστερά”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή αναμένεται να χαραχτεί ο οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με φόντο πάντοτε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την διευθέτηση του χρέους, ει δυνατόν «πακέτο» στις 24 Μαΐου.

Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους η κυβέρνηση αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους αφήνοντας το ΔΝΤ να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» και βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα στο κάδρο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κι αυτό διότι η συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι πολυπαραγοντική και το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Παρά ταύτα, όπως ομολογούν στο Μαξίμου «ο βασικός στόχος παραμένει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 24 του μηνός ώστε να μη μείνουν ουρές που θα μπορούσαν να υποσκάψουν το κλίμα ανάκαμψης της οικονομίας».

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού από εκεί και μετά στην ατζέντα του Μαξίμου υπάρχουν πολιτικές πρωτοβουλίες όπως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανασχηματισμός και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι «να κλείσει η αξιολόγηση και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της ενισχυμένης πρώτης δόσης».

Το πρωί συνεδριάζει, υπό τον Πρωθυπουργό, το μίνι υπουργικό στο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπερταμείο αφού το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια μέχρι την Κυριακή.

Την ίδια ώρα πάντως, οι εξελίξεις στο χώρο της εν Ελλάδι Σοσιαλδημοκρατίας μονάχα αδιάφορες δεν περνούν στον Αλέξη Τσίπρα, η πρόθεση του οποίου να συσπειρώσει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι εκπεφρασμένη καιρό τώρα. Το διαφαινόμενο «ναυάγιο» της λεγόμενης ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς μετά τη νέα στροφή του Σταύρου Θεοδωράκη προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύει τα πλάνα του Μαξίμου, καθώς αποδυναμώνεται η λογική του «τρίτου πόλου» και συμβάλλει περαιτέρω στην πόλωση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, δίλημμα το οποίο έχει θέσει από καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ, τα οποία θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη, καθώς υπογραμμίζουν πως η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εργασιών που σχετίζονται τόσο με διακρατικές συμφωνίες όσο και με πλήθος πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων, «αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια στον τόπο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έναρξη των εργασιών θα οδηγήσει σε 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, πολλές περισσότερες έμμεσες καθώς και συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες και την τοπική οικονομία. Η έναρξη εργασιών στον αγωγό ΤΑΡ αποτελεί σημείο καμπής για το Μαξίμου, το οποίο από την επομένη του τελευταίου Eurogroup και αποσκοπώντας στην διευθέτηση του χρέους, εντείνει την κουβέντα γύρω από την ανάκαμψη της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος τόσο την έξοδο στις αγορές το 2017, όσο και το μπαράζ επαφών με διεθνείς επενδυτικούς ομίλους του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ.

Τα εγκαίνια πάντως του ΤΑΡ αναμένεται να αποτελέσουν μία ακόμα «ένεση» ανάκαμψης στην κυβερνητική ρητορική, καθώς την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα στρέψει εκ νέου το ενδιαφέρον του στο άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία, ταξιδεύοντας στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση των Σοσιαλιστών Δημοκρατών ηγετών της ΕΕ, όπου και είναι προσκεκλημένος. Η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε διάστημα 50 ημερών στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου επιχειρεί να επιτείνει τις πιέσεις προς τους Έλληνες ομογάλακτούς τους για έναν ευρύτερο συνασπισμό των προοδευτικών δυνάμεων και ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης υπό τη σκέπη της Κουμουνδούρου.

Το στίγμα αυτό αναμένεται εξάλλου να δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και με τον ανασχηματισμό που σχεδιάζει, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό είναι ότι «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση του Φώτη Κουβέλη και πιθανότατα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ακούγονται έντονα και τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη και του Νίκου Χριστοδουλάκη. Πάντως, οι φήμες περί υπουργοποίησης στελεχών του περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου, όπως ο Χάρης Καστανίδης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Σχετικά άρθρα