Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σήμα από ΗΠΑ για πολιτική σταθερότητα και άμεση λύση στο χρέος

Σήμα από ΗΠΑ για πολιτική σταθερότητα και άμεση λύση στο χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Παππάς, Τζακ Λιου,

Το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας από την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού στην Ελλάδα έλαβε η αμερικανική πλευρά, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στον Έλληνα υπουργό Επικρατείας πως πλέον είναι ανάγκη για άμεση και πειστική λύση στο θέμα του χρέους. Το θέμα της πολιτικής σταθερότητας ανέδειξε και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, με την οποία επίσης συναντήθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση, «τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε., αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας”.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε στις συναντήσεις του τις ευοίωνες προοπτικές που προσφέρει το ελληνικό περιβάλλον για επενδύσεις, το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ υπογράμμισε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη συνάντηση με τον Τζακ Λιου. Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς, με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης “χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής». Σχετικά, επανέλαβε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης «πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά». Επιπλέον, υπογράμμισε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενημέρωσε για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και μίλησε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Επίσης χθες ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Στέφαν Σέλιγκ. Στη συνάντησή τους ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια χώρα αξιόπιστο οικονομικό εταίρο».

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη χθεσινή παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών Εξαγωγών Γουάντα Φέλτον. Σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ενημέρωση, στη συνάντηση αυτή «τονίστηκε ότι η άρση του περιορισμού χρηματοδότησης Αμερικανών εξαγωγέων για εξαγωγές τους προς την Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος». Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς είχε κλείσει συνάντηση με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέλος, για χθες (ξημερώματα Παρασκευής για Ελλάδα) ο υπουργός Επικρατείας είχε προγραμματισμένη ομιλία στο Εuropean Ιnstitute με θέμα “Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, μια συζήτηση με τον Νίκο Παππά”.

Σχετικά άρθρα