Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την πάταξη της διαφθοράς

Σταθάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την πάταξη της διαφθοράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, Διαφθορά,

Κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για τη δεθνή οικονομία, χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης “όταν παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 τρισ. ευρώ, επενδύσεις κατ΄έτος τότε η πάταξη της φοροδιαφυγής, μετατρέπεται σε ένα τεράστιο θέμα”.

Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν, ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, αν και έχει σημειώσει πρόοδο και από την 57η θεση, κατήλθε στη 46η, αυτή (η πρόοδος) δεν είναι ικανοποιητική, καθώς η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των προηγμένων χωρών. «Πρέπει όμως να γίνουν αρκετά» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων που εντάσσονται στο πλαίσιο τεσσάρων βασικών παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:

1 . Οι δημόσιες συμβάσεις, που όπως είπε ο κ. Σταθάκης αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο βελτιώνεται το πλαίσιο διεξαγωγής τους και ως προς τη διαφάνεια και ως προς την πρόσβαση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, έχει εισαχθεί μια σειρά καινοτομιών, που ενισχύουν τη διαφάνεια.

3.Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που επίσης εισάγει διαδικασιες διαφάνειας.

4. Το σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

Στις ενέργειες τη κυβέρνησης στο θέμα καταπολέμησης της διαφθορας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση προτίθεται να συλλέξει και να κωδικοποίησει τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα το “πρώτο πακέτο” στοιχείων.

Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα εντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας (διεθνούς ή εγχώριας) που έπεσαν στην ανίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημερωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανσιμού Τουρισμού.

Σχετικά άρθρα