Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πύρρειος νίκη στο Eurogroup – Τι αποφασίστηκε για το χρέος

Πύρρειος νίκη στο Eurogroup – Τι αποφασίστηκε για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κλάους Ρέγκλινγκ, Πιέρ Μοσκοβισί,

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.Δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, υπήρξε ωστόσο εκτενής τεχνική αναφορά.

Η έκθεση του ESM φαίνεται επίσης ότι θα συζητηθεί αρκετά, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο που βασίζεται κατά βάση σε εξισώσεις.

Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επίσης, κρίσιμο θεωρείται το EuroworkingGroup, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

“Ανοίγει ο δρόμος της αξιολόγησης του προγράμματος! Η χθεσινή ψήφιση μας βοήθησε να καταλάβουμε εάν όλα βαίνουν σωστά στο πρόγραμμα.Πρόκειται να νομοθετηθεί εκ προοιμίου ο προληπτικός μηχανισμός και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τον μηχανισμό τότε αυτός ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία.Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα υπάρξει από τον Ιούνιο του 2016 μία επιτροπή λειτουργική μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.Για το χρέος συζητήθηκε μία μέθοδος ελάφρυνσης, αλλά όλα αυτά τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί”.

Για την επιστολή του ΔΝΤ

O Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτώμενος για την επιστολή του ΔΝΤ είπε: “Το ΔΝΤ είναι λίγο πιο αρνητικό για το ελληνικό πρόγραμμα. Άρα το ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικό για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα του πακέτου μέτρων που αφορούν στην Ελλάδα. Στην επιστολή της κας Λαγκάρντ σαφέστατα εξέφρασε την ανησυχία της για το μεσοπρόθεσμο σύστημα των μέτρων.

Σε ότι αφορά το χρέος η κα Λαγκάρντ δεν διευκρίνισε τους ορίζοντες για τη λύση. Αλλά το ΔΝΤ έχει μία πολύ στοιβαρή προσέγγιση. Το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα γιατί τα θεωρεί σημαντικά και τότε να συζητηθεί η λύση για το χρέος.

Συνεχίζοντας είπε: “Υπάρχει η κόκκινη γραμμή που λέει όχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δόση αν βέβαια το ΔΝΤ παραμένει στο ίδιο καράβι με τους ευρωπαίους. Για τα μέτρα που αφορούν τον προληπτικό μηχανισμό, αυτά τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί παράλληλα μέχρι το Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Δεν τους επιβάλλουμε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά να νομοθετήσουν τον μηχανισμό.

Δηλώσεις Κλάους Ρένγκλινγκ

“Κάναμε σημαντική δουλειά σήμερα. Όμως η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη και επιπλέον η ευρωομάδα σήμερα ξεκίνησε τις πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα από το 2012 καταφέρει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους”. Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να φτάσει σε μία βιώσιμη λύση για το χρέος.

Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί

Έγινε μία εξαιρετική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία. Σήμερα οι Ευρωπαίοι δείχνουν πως είναι αλληλέγγυοι. Θα υπάρξει μία ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και μία αντίστοιχη επιτροπή επενδύσεων. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει σε θετικό επίπεδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων»

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις εκφράζει την ευαρέσκειά του για την ψήφιση των μέτρων.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».

Σχετικά άρθρα