Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μνημόνιο, Χρεοκοπία,

Την θέση ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία διατυπώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας πάντως πως στα τέλη Ιουλίου υπάρχει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα για την αποπληρωμή χρέους της χώρας.

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera υποστηρίζει ότι η συνταγή για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και ότι τα δύο κύρια συστατικά είναι οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

«Υπάρχει μια καθυστέρηση 8 μηνών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά δεν ευθύνεται αυτή η διαφορά για την καθυστέρηση.

Μιλάμε για προβλέψεις για τα επόμενα δύο χρόνια και είναι σχεδόν φυσιολογικό οι προβλέψεις των δύο θεσμών να διαφέρουν μεταξύ τους.

Αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα προκειμένου να αποτρέψει τυχόν δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού της, ήταν να ετοιμάσει και να νομοθετήσει κάποια μέτρα, τα οποία θα υλοποιούνταν, εάν πραγματοποιούνταν το πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι βάσιμες οι πιο θετικές εκτιμήσεις και ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι απαραίτητα.
Αυτά τα μέτρα είναι ένας συμβιβασμός των διαφορετικών εκτιμήσεων, αλλά παράλληλα παρέχουν μια ασφάλεια κατά απρόβλεπτων γεγονότων» τόνισε ο Regling αναφερόμενος τόσο στα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα όσο και για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πάντως, ο Regling απέρριψε το ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα από τον ESM, και για αυτόν άλλωστε το λόγο συμφωνήσαμε σε ένα νέο πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα έχει πλέον ένα πρωτογενές πλεόνασμα, άρα δεν χρειάζεται χρήματα κάθε μήνα για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού της.

Στα τέλη όμως Ιουλίου θα υπάρξει θα υπάρξει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους.

Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η συμφωνία, τόσο το καλύτερο προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.

Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την καλή λειτουργία της οικονομίας.

Άρα δεν είμαστε κοντά σε μια χρεοκοπία.

Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αποφευχθούν τα προβλήματα του προηγούμενου έτους» υπογράμμισε ο Regling.

Ερωτηθείς για το πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης από το 2010 και γιατί δεν έχουν επιτύχει τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα σε αντίθεση με Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία ο Regling υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση σε σχέση με τις άλλες χώρες.

«Για αυτό χρειάστηκε ένα τρίτο πρόγραμμα.

Εάν λάβουμε υπόψη τη συνολική οικονομική βοήθεια των ευρωπαϊκών πιστωτών και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, συνολικά έχουν εκταμιευτεί ήδη περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση.

Πρώτον, το σημείο εκκίνησης των οικονομικών προβλημάτων της ήταν πολύ πιο δυσμενές σε σχέση με των υπόλοιπων χωρών.

Δεύτερον, καταλάβαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Τρίτον, μετά τις πρόωρες εκλογές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, οδηγώντας και πάλι την Ελλάδα πίσω στην ύφεση» επεσήμανε ο Regling, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό το πρόγραμμα θα δουλέψει.

«Ο κύριος λόγος είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μια τελείως διαφορετική λαϊκή εντολή με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να εφαρμόσει δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς τον περασμένο Ιούλιο/Αύγουστο.

Tο επίπεδο δέσμευσης της κυβέρνησης άλλαξε τελείως από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα υπάρχει ένας νέος υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συνεργάζεται αρκετά καλά με τους θεσμούς» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Σχετικά άρθρα