Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πόλεμος” για να κλείσουν όλα στις 9 Μαΐου – Το παρασκήνιο της συμφωνίας

“Πόλεμος” για να κλείσουν όλα στις 9 Μαΐου – Το παρασκήνιο της συμφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γαλλία, Γερμανία, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μνημόνιο, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Φρανσουά Ολάντ,

Η 9η Μαΐου είναι μια μέρα που για τους Γερμανούς έχει μείνει “αξέχαστη” καθώς πρόκειται για τη στιγμή που οι Σοβιετικοί κάρφωσαν την κόκκινη σημαία στην οροφή του Γερμανικού Ράιχσταγκ και ακριβώς στην επέτειο αυτής της μέρας συνέπεσε η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσει να διασπάσει την οικονομική “βέρμαχτ” του Σόιμπλε και τις ενστάσεις του ΔΝΤ.

Στόχος πλέον είναι μία «συμφωνία πακέτο» που θα περιλαμβάνει το κλείδωμα των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ που απορρέουν από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης στη βάση των ελληνικών θέσεων και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με το μεγάλο αγκάθι σύμφωνα με πληροφορίες να είναι το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στον αυτόματο «κόφτη» δαπανών, καθώς οι θεσμοί επιμένουν να τον ελέγχουν οι ίδιοι, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση μέσω της Eurostat.

Η 9η Μαΐου μπορεί να αποτελέσει την ημερομηνία ορόσημο για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο στην κυβέρνηση διατηρούν επιφυλάξεις για τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί και χαρακτηρίζονται «ευμετάβλητοι» στις τάξεις των πιστωτών. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ των θεσμών με μείζον διακύβευμα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για διαρκείς και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών, με το μόνιμο αγκάθι να είναι η απομείωση του χρέους. Ωστόσο οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και απομονωμένη, παραπέμποντας στην ανοιχτή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοντράρει το ΔΝΤ (Γιούνκερ, Μοσκοβισί), καθώς και στις δηλώσεις Πιτέλα, Γκουαλτιέρι.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς στο Μαξίμου θέλουν να αποτρέψουν τυχόν νέες παγίδες και καθυστερήσεις που ενδεχομένως να στηθούν από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο ίδιο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμμαχιών εντάσσεται και η νέα πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 20 Μαΐου και την οποία αποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση λίγο πριν την επισημοποίηση του Eurogroup μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες υπογράμμισε πως σύντομα «θα έχουμε θετικές εξελίξεις». «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση» πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει τα βέλη του τόσο στο ΔΝΤ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία το Μαξίμου ταυτίζει με το Ταμείο, τονίζοντας πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, μεγάλη κινητικότητα.

Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup και αυτό το γεγονός προκάλεσε πανικό στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέβη άμεσα αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε στη συνέχεια νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Καθώς η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολιζόταν σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Μάλιστα ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο να προσκαλούσε σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Σχετικά άρθρα