Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Mοσκοβισί: Είμαστε στο 99% της συμφωνίας

Mοσκοβισί: Είμαστε στο 99% της συμφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πιέρ Μοσκοβισί,

Αυτόματος θα πρέπει να είναι ο προληπτικός μηχανισμός επιβολής νέων μέτρων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτόν θα πρέπει να περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία της πορείας της Ελληνικής οικονομίας τα οποία θα ενεργοποιούν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα έχουν αποτέλεσμα 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και τα αποτελέσματα της Eurostat κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι όλο το Eurogroup αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξαν την ιδέα ενός προληπτικού μηχανισμού μέτρων που θα τίθεται σε εφαρμογή αν χρειαστεί. Αυτός ο μηχανισμός όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί πρέπει να είναι αξιόπιστος, αυτόματος δηλαδή βασισμένος σε στοιχεία που θα ενεργοποιούν τα έξτρα μέτρα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια πρόταση προς την παραπάνω κατεύθυνση που “χρειάζεται περισσότερη δουλειά” όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε».

Ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια» και πως είναι άτοπο να «δίνεται μια εντύπωση κρίσης». «Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».

Αναφερόμενος στην σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι . εναπόκειται στον Γερούν Ντάισελμπλουμ α αποφασίσει, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν οι συνθήκες που θα καταστήσουν αυτή τη συνάντηση «καρποφόρα».

Σχετικά άρθρα