Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η “μπάλα” σε επίπεδο πολιτικής – Αναχωρούν οι θεσμοί “βλέποντας” συμφωνία

Η “μπάλα” σε επίπεδο πολιτικής – Αναχωρούν οι θεσμοί “βλέποντας” συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Προαπαιτούμενα Μέτρα,

Με μια κοινή αλλά λιτή δήλωση οι τέσσερις θεσμοί, ήτοι Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ανακοίνωσαν ότι οι εκπρόσωποί τους αναχωρούν από την Αθήνα αφού πρώτα αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση.

Πιο αναλυτικά, «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητας του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής».

Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν μετά το Πάσχα για να κλείσουν τα «κενά» από τα… τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από περικοπές που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, για τις οποίες πιέζουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί.

Θα προηγηθεί το Εurogroup, η έκτακτη συνεδρίαση του οποίου δεν έχει ακόμα οριστεί και ο πρωθυπουργός αναμένει κατά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία του σήμερα με τον Ντόναλντ Τουσκ να επανεξεταστεί έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος έως το 2018.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθήνα.

Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Σχετικά άρθρα