Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργιώδες παρασκήνιο μετά τη ρελάνς Τσίπρα – Προς έκτακτο Eurogroup την Τρίτη

Οργιώδες παρασκήνιο μετά τη ρελάνς Τσίπρα – Προς έκτακτο Eurogroup την Τρίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μνημόνιο,

Οργιώδες παρασκήνιο διαβουλεύσεων και συγκρούσεων για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης. Η “ρελάνς” του Αλέξη Τσίπρα στην επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το οποίο βρίσκεται παρά πόδα στο Μαξίμου, δείχνουν να έχουν ενεργοποιήσει μπαράζ διαβουλεύσεων και ζυμώσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε την έντονη δυσφορία του για την ακύρωση του Eurogroup της Μ. Πέμπτης και ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τουσκ για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως εάν μέχρι την Πέμπτη δεν έχει οριστεί έκτακτο Eurogroup, η Αθήνα θα αποστείλει επίσημο αίτημα για Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα, η άμεση αντίδραση του Μαξίμου φαίνεται πως πιάνει τόπο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτου Eurogroup για την πορεία της αξιολόγησης αλλά και τα μέτρα κάβα που ζητά το ΔΝΤ την προσεχή Τρίτη.

Οι δύο ηχηρές παρεμβάσεις Γιουνκέρ και Τουσκ, αλλά και το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων, επιβεβαιώνουν πως υπάρχει έντονο οργιώδες πολιτικό παρασκήνιο στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πειστούν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στη συζήτηση για τον μηχανισμό επιβολής των «εφεδρικών» μέτρων και να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως το απόγευμα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή στο νέο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης που προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της εμπλοκής στη στάση του ΔΝΤ που ζητά μέτρα εκτός συμφωνίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να τόνισε πως ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα, ενώ υπογράμμισε πως έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων. Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε πως η Κομισιόν συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, τονίζοντας πως η Κομισιόν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

Σχετικά άρθρα