Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξαλλος ο Γιούνκερ χτύπησε το χέρι στο τραπέζι υπέρ της Ελλάδας

Έξαλλος ο Γιούνκερ χτύπησε το χέρι στο τραπέζι υπέρ της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μνημόνιο,

Σε πρωτοφανώς υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο κολέγιο των Επιτρόπων, παρέχοντας σαφή στήριξη στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Γιούνκερ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και των απαιτήσεων που εγείρει για άμεση νομοθέτηση των μέτρων – κάβα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιουνκέρ μάλιστα ήταν τόσο φορτισμένος, που σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και άσκησε κριτική και στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε λόγο για «παράλογη» και «σαφώς αντισυνταγματική» απαίτηση των θεσμών για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. λέγοντας συγκεκριμένα ότι “καμία δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή ανά τον κόσμο δεν μπορεί να δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) τα οποία μπορεί αλλά μπορεί και όχι να εφαρμοστούν αργότερα”.

Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την εμμονή της Γερμανίας κατά κύριο λόγο να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι «το ΔΝΤ και στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην Ευρωζώνη, η παρουσία του απλά αδυνατίζει την ισχύ της Ευρωζώνης».

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι εντός της ημέρας πιθανότατα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά πιθανότατα και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο πλευρό της Ελλάδας και οι Ευρωσοσιαλιστές

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κρίση στην Ελλάδα στο δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που – κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες – η Ελλάδα υπεραπόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015», ανέφερε ο Πιτέλα.

«Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διεξοδο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον μία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα