Πολυεπίπεδο αγώνα δρόμου για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα, την ώρα που τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών είναι εν πολλοίς αλληλοσυγκρουόμενα, γεγονός που όπως τονίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνει εμφατικά την ενδοθεσμική κρίση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η μετωπική σύγκρουση της Κομισιόν με το ΔΝΤ και το Βερολίνο επιβεβαιώθηκε από την αντίθεση Γιούνκερ στις αξιώσεις του ΔΝΤ και συγκαλυμμένα του Βερολίνου για τη λήψη πρόσθετων -πέραν των συμφωνηθέντων- μέτρων από την Ελλάδα, που θα εφαρμοστούν το 2018 αν αποτύχει το πρόγραμμα (!).
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κομισιόν εκλαμβάνεται ως ανοιχτή στήριξη στις προτάσεις αλλά και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Η ρητή τοποθέτηση Γιούνκερ προκάλεσε την αντίδραση -όπως εκτιμήθηκε- του Σόιμπλε μέσω του γνωστού “Ευρωπαίου αξιωματούχου”, ο οποίος υποστήριξε ότι, για να γίνει εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης, να νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα (3-3,5 δισ.) που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά και να υπάρξει κατάληξη στη συζήτηση για το χρέος, ώστε να συμμετάσχει πλήρως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δήλωνε χθες το βράδυ για πρώτη φορά “αισιόδοξος” για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο την ίδια ώρα εξαπέλυε επίθεση στην ΕΚΤ για τη διατήρηση μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο, τονίζοντας πως “δεν είναι μια λογική κατάσταση”. Πρόσθεσε επίσης πως περισσότερη ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων θα απελευθέρωνε την ΕΚΤ από τις υπερβολικές απαιτήσεις μιας ανολοκλήρωτης νομισματικής ένωσης.
Το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους πάντως, θα τεθεί επί τάπητος σε ανώτατο επίπεδο στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Γερμανία, παρουσία και του Μπαράκ Ομπάμα, με τον Λευκό Οίκο να έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων. Η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, στο Σλος Χερενχάουζεν, κοντά στο Ανόβερο, όπου ο κ. Ομπάμα θα βρίσκεται ήδη από την Κυριακή, προκειμένου να εγκαινιάσει έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας στην οποία οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.
Την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τη γεφύρωση των εναπομείναντων κενών (συμφωνία στο πακέτο των έμμεσων φόρων, μικρά στο Ασφαλιστικό, στο Αφορολόγητο το ΔΝΤ επιμένει στο κούρεμά του στα 8.128 ευρώ και σημαντικό στα κόκκινα δάνεια), ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει το μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους με στόχο την αποφυγή εκ των προτέρων υιοθέτησης προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται τα αποτελέσματα της Eurostat, τα οποία ανακοινώνονται και επιβεβαιώνουν κατά πληροφορίες τις εξαιρετικά θετικά προβλέψεις για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,2 έως 0,5% για το 2015, την ώρα που το ΔΝΤ έκανε εκτιμήσεις για ύφεση 2,3%.
Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.
Στα θετικά συνοπολογίζεται και η επισημοποίηση της αναζήτησης τρόπων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα έρθει πιθανότατα μέσω της διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ή μέσω της περαιτέρω παράτασης των λήξεων, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο ξεκαθάρισε, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς απαιτείται ομοφωνία από όλες τις χώρες- μέλη της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, άπαντες συνομολογούν ότι μία συμφωνία μέχρι τις 22 του μήνα, δηλαδή το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τούτων δοθέντων, ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται προκειμένου να υπάρξει έκτακτο Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας που θα επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί η διαρροή από τις Βρυξέλλες, με αξιωματούχο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος», να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις.
Για το θέμα αυτό συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση επιμονής των Θεσμών σε προληπτικό πακέτο μέτρων, ουσιαστικά ακυρώνεται στην ουσία της η συμφωνία που άπαντες έχουν συνυπογράψει τον Ιούλιο του 2015. Πέραν τούτου, σημειώνουν πως με τον τρόπο αυτό τίθεται ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρείας η οικονομία, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό και επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, την ώρα που μετά την αξιολόγηση στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η στροφή σε απαντυξιακό πρόσημο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια, επανέλαβε τη σιγουριά του για το κλείσιμο της αξιολόγησης το προσεχές διάστημα, καλώντας μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει».