Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκουρλέτης: Πώς σώθηκαν από τα μνημόνια ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

Σκουρλέτης: Πώς σώθηκαν από τα μνημόνια ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ενέργεια, Μνημόνιο, Πάνος Σκουρλέτης,

Στις συζητήσεις της Τρίτης «κλείδωσε» ο οδικός χάρτης, που ξεκινάει με την ακύρωση δύο μνημονιακών νόμων που αφορούσαν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τον «κατακερματισμό» της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κώστα Αρβανίτη.

Το εναλλακτικό σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο και πλέον εφαρμόζεται, έχει πλέον την έγκριση στα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Για τον ΑΔΜΗΕ, το δίκτυο διανομής υψηλής τάσης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο του διαχωρισμού από τη ΔΕΗ (κάτι που ισχύει σε όλη την ΕΕ), συμφωνήθηκε ότι παραμένει κατά 51% στο Δημόσιο ο ιδιοκτησιακός και διαχειριστικός έλεγχος. Ενα 20% περίπου θα μεταβιβαστεί σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαχειριστή και το υπόλοιπο θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου. Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μνημονιακού νόμου που προέβλεπε ιδιωτικοποίηση κατά 66% και ο οποίος θα ακυρωθεί οριστικά μέσα στο Μάιο.

Για την «μικρή ΔΕΗ» και τις ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας για αγορά από άλλους μικρότερους προμηθευτές), ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι με την πρακτική αυτή η ΔΕΗ θα γίνεται ο «καταναλωτής» άλλων προμηθευτών, βοηθώντας να δημιουργηθούν ανταγωνιστές της στην αγορά.

Ενώ αρχικά, με τον μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σχεδιαζόταν η απόσπαση του 30% της ΔΕΗ και η πάση θυσία πώλησή του σε ιδιώτες, τελικά, με το εναλλακτικό ελληνικό σχέδιο, η διαδικασία δημιουργίας ανταγωνιστών της ΔΕΗ θα γίνει με ήπιο βηματισμό, μέσω των δημοπρασιών ενέργειας για ένα διάστημα μέχρι να συγκροτηθούν αυτοί οι μικρότεροι ανταγωνιστές. Σαν πρώτο βήμα, καταργείται και σε αυτή την περίπτωση ο μνημονιακός νόμος για τη μικρή ΔΕΗ που ίσχυε ως τώρα.

Ο κ.Σκουρλέτης τόνισε ότι το περασμένο Καλοκαίρι, την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και τους θεσμούς, η Ελλάδα είχε κατορθώσει να κερδίσει τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο είτε θα συμφωνείτο είτε θα εφαρμόζονταν οι παλαιότερες συμφωνίες. «Και στα δύο τα καταφέραμε … θεωρώ ότι τα πιο βασικά τα έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς», όπως είπε.

Είναι θέμα στρατηγικής και ιδεολογικής αντίληψης η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της χώρας, τόνισε ο κ.Σκουρλέτης, κάτι που ισχύει σχεδόν στο σύνολο της ΕΕ. Εκτός της Ισπανίας, θα ήταν η Ελλάδα στην οποία θα πατούσαν όσοι θέλουν να περάσουν τα δίκτυα σε ιδιώτες.

Τα δίκτυα είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, μία βασική υποδομή, θα πρέπει να διαχωρίζεται από τους παραγωγούς για να λειτουργεί σωστά προς τους παραγωγούς, υπογράμμισε ο κ.Σκουρλέτης.

Σχετικά άρθρα