O Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης με στόχο να θέσει εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων το «μαξιλάρι μέτρων» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί και την «γέφυρα» μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου ποντάρει στα βελτιωμένα στατιστικά μεγέθη που θα αναδείξει η Eurostat, καθώς αυτά αναμένεται να καταστήσουν τις προβλέψεις του ΔΝΤ… εκτός πραγματικότητας, ενώ στην κυβέρνηση συζητούν μεν τη «ρήτρα προαιρετικών μέτρων», αλλά μόνο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση ότι επ’ αυτών θα αναληφθεί μία πολιτική δέσμευση, αλλά όχι νομοθέτηση από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση επιχείρησε ήδη από χθες το μεσημέρι να φρενάρει σενάρια αποσταθεροποίησης και εκλογολογίας, καθώς οι επιπρόσθετες απαιτήσεις των δανειστών όπως αναφέρει το matrix24.gr, αλλά και η παραδοχή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών –όπως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη- ότι αυτές «προκαλούν πολιτικό πρόβλημα», έβαλαν φωτιά στα εκλογικά σενάρια. Έτσι, χθες, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να διαψεύσει κάθε σχεδιασμό εκλογών ή δημοψηφίσματος –θέμα που είχε προλάβει να θέσει δημοσίως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.
Ωστόσο, πέραν των τακτικισμών της συγκυρίας, η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Δραγασάκης δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που παραδέχονται όλα τα κυβερνητικά στελέχη: ότι αυτή τη στιγμή, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο θα συνιστούσε ήττα και «ταπείνωση» για την κυβέρνηση, αλλά θα της προκαλούσε και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πάρει τα μέτρα λόγω των μειωμένων αντοχών των βουλευτών του. Αντιθέτως, αυτό που λένε καλά ενημερωμένες πηγές είναι ότι «ο Τσίπρας δε θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που δε θα ψηφιστεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και συνεννόηση με όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, στην κυβέρνηση κατανοούν απολύτως ότι το «μαξιλάρι μέτρων» έχει τεθεί για τα καλά στο τραπέζι και δεν φεύγει τόσο εύκολα. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου στέλνει στο εξωτερικό μηνύματα ότι θα μπορούσε μεν να το συζητήσει, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να μην δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα: δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι η «ρήτρα μέτρων» δε θα αποτελεί «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και ότι θα συζητηθεί αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας επ’ αυτής. Παράλληλα, σύμφωνα με τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει το Μαξίμου, «κλειδί» για τις εξελίξεις αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα αναληφθεί η δέσμευση για την «ρήτρα μέτρων».
Αν οι δανειστές εμμείνουν σε νομοθέτηση των μέτρων-φωτιά, τότε το σκηνικό ρήξης θα επανέλθει, αφού από το Μαξίμου αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι προφανές ότι η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται», επισήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι τυχόν νομοθέτηση της «ρήτρας μέτρων» «θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».
Κατά συνέπεια στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταφέρει να πείσει τους δανειστές ότι νομοθέτηση του «μαξιλαριού μέτρων» δεν χρειάζεται –αντιθέτως, αρκεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μία πολιτική δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι αν το 2018 δεν επιτευχθεί πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, τότε η χώρα θα πάρει όσα μέτρα απομένουν για να φτάσει το 3,5%.
Άλλωστε και η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η πολιτική δέσμευση: «Σε κάθε συμφωνία έχει αποτυπωθεί ότι εάν οι στόχοι δεν προσεγγίζονται, τότε προκύπτει ανάγκη νέων μέτρων. Αυτό είναι αποτυπωμένο και στη συμφωνία που έχουμε ψηφίσει, αλλά και σε κάθε συμφωνία η οποία γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και έχει στόχους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης ως δέσμευσης της «ρήτρας μέτρων» εάν και εφόσον. Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «ως το 2018, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…».
Συν τοις άλλοις, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι και αυτή τη φορά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ θα πέσουν έξω και, άρα, τα μέτρα που θα περιγράφονται στην «ρήτρα μέτρων» δε θα χρειαστεί να υλοποιηθούν ποτέ. Μάλιστα, η κυβέρνηση ήδη ποντάρει στα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015, η οποία «υπεραπέδωσε», σύμφωνα με την χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Για τα στοιχεία αυτά μίλησε χθες και η κ. Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι «βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στο Μαξίμου αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα περί το 0,5% του ΑΕΠ (ίσως και 0,7%) ενώ ο στόχος ήταν για… έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Επ’ αυτών των στοιχείων, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ήδη από χθες προχωρεί σε νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την ενημέρωσε για τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας και της είπε ότι τα αποτελέσματα αυτά «πρέπει να συνυπολογιστούν στις προβλέψεις και τους αριθμούς της αξιολόγησης». Μ’ άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός ήδη χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις θετικές εξελίξεις για την οικονομία, επιχειρώντας να δείξει αφενός ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι… εκτός πραγματικότητας, αφετέρου ότι μπορεί να βρεθεί μέση λύση μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει σήμερα τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, ενώ ήδη από χθες το βράδυ εκκρεμεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.