Πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα στην πολιτική παγκοσμίως και στη δημοκρατική παράταξη, προσπαθεί να εισάγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καταστατικές τροποποιήσεις “αυτονόητες” που στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν “καινοτομίες”.
Το σχέδιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που θα παρουσιαστεί στο 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Metropolitan Expo με βασικό αντικείμενο την οργανωτική και καταστατική αναδιοργάνωση της γαλάζιας παράταξης περιλαμβάνει τομές, που σχετίζονται με τη λειτουργία του κόμματος αυτή καθεαυτή αλλά και με το άνοιγμα στην κοινωνία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του καταστατικού που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο και το οποίο δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπονται τα εξής:
1. Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Η θητεία του προέδρου θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
2. Βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος – κράτους.
Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις υποψηφιότητες για τις γαλάζιες βουλευτικές θέσεις των επόμενων εκλογών.
3. Το νέο καταστατικό θα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού μητρώου υποψήφιων βουλευτών με τον πρόεδρο να ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.
4. Προτείνει καταστατική απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη και απόλυτης εφαρμογής της διαφάνεια, αλλά και συμμάζεμα των οικονομικών του κόμματος, ενώ θα καλέσει και τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.
5. Σχεδιασμός για άνοιγμα στην κοινωνία και συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής.
Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο.
Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, εναλλάξ ιδεολογικό και καταστατικό, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.
6. Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, το επόμενο μεγαλύτερο κομματικό όργανο, κάθε τρίμηνο έτσι ώστε να δημιουργείται ένας ετήσιος πολιτικός κύκλος που θα ανοίγει και θα κλείνει με το συνέδριο και να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.
Εάν εξαιρέσει κανείς την πράγματι “πρωτοποριακή” πρόταση το κόμμα να μη δανείζεται από τις τράπεζες, για τα υπόλοιπα απορούμε. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία πώς λειτουργούσε μέχρι τώρα ως κόμμα; Στην εποχή των σπηλαίων βρίσκονταν;