Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ανάσταση” μέχρι το Πάσχα προσδοκά το Μαξίμου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

Στα αχαρτογράφητα νερά της μετωπικής σύγκρουσης ΗΠΑ και ΔΝΤ με τη Γερμανία στην Ουάσινγκτον επιχειρεί να χαράξει ρότα για την «Ιθάκη» της αξιολόγησης και του χρέους το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου έχει φέρει στην επιφάνεια τις δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις που εμφιλοχωρούν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενόσω αποφασιζόταν στην Ουάσινγκτον πως ναι μεν οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με την Κριστίν Λαγκάρντ δε να «κουρεύει» τις προσδοκίες για άμεση λύση, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ του Σαββάτου επαναβεβαίωσε πως στόχος της Αθήνας είναι το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα, χαρακτηρίζοντάς τον «εφικτό». Ο πρωθυπουργός, στηριζόμενος στην παγκόσμια προβολή από την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο, την παρέμβαση του Λευκού Οίκου για την αξιολόγηση και το χρέος υπέρ της Αθήνας και την πρωτοβουλία Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες, απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η χώρα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση.

Επανέλαβε δε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων», ενώ επαναβεβαίωσε πως «το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων»

Πέραν τούτου, υπογράμμισε ότι το 90% του δρόμου έχει διανυθεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για το δύσκολο 10% που μένει να υλοποιηθεί από την πλευρά της χώρας. «Η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσοι επιμένουν, τελικά, θα απομονωθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση της πίστης για κλείσιμο της αξιολόγησης, στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν τη σημασία της απόφασης Ντράγκι να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, κίνηση η οποία ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως προάγγελος συμφωνίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις των θεσμών, μετά και τις εκτενείς επαφές που είχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα, καθώς υπογραμμίζουν πως επιβεβαιώνεται με απόλυτο τρόπο από τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ότι το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αποτελεί πλέον μείζον διεθνές και όχι αμιγώς ελληνικό θέμα.

Το σκληρό πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη επί της παρούσης έχει δύο παίχτες και αυτοί είναι το Βερολίνο και οι ΗΠΑ με το ΔΝΤ. Η Ουάσινγκτον τόσο σε επίπεδο ΔΝΤ όσο και σε πολιτικό επίπεδο, όπως διαφάνηκε και από την παρέμβαση Λιου, πνέει μένεα κατά της Γερμανίας, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να τορπίλισε μία συμβιβαστική πρόταση για το ελληνικό χρέος, η οποία περιελάμβανε έναν μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής του χρέους κάθε φορά που η Ελλάδα θα αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της σε συνάρτηση με το ετήσιο ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα. Η πρόταση αυτή, αν και είχε γίνει σχεδόν αποδεκτή από το ΔΝΤ, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με το αιτιολογικό ότι εάν υιοθετηθεί η Ελλάδα δεν θα έχει κίνητρο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για λιτότητα, καθώς θα μειώνεται αυτομάτως το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πρέπει να αποδίδει σε τοκοχρεολύσια (η πρόταση έκανε λόγο για 15% του ετήσιου ΑΕΠ).

Πλέον, επί τάπητος βρίσκεται μία πρόταση για «κάβα» πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μονάχα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Ιουλίου. Μέχρι στιγμής από το κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται σιγή ασυρμάτου για την εν λόγω πρόταση.

Ωστόσο, τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το ζήτημα του χρέους, στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στον αμερικανικό παράγοντα. Ενδεικτική είναι η ιδιαίτερη μνεία που έκανε ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση Ομπάμα υπέρ των ελληνικών θέσεων κατά την επίσκεψή του στην Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο το ερχόμενο Σάββατο. «Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Φουντώνει η ανησυχία στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα πάντως, η διάψευση του κλίματος αβεβαιότητας που καλλιεργείται στο εσωτερικό στην τελευταία στροφή των διαπραγματεύσεων, αποτελεί το νούμερο ένα στόχο του Μαξίμου. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Επένδυση χαρακτήρισε «άκαιρη και ανεδαφική τη σεναριολογία περί εκλογών στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων», τονίζοντας ότι αυτό συντηρείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για ανευθυνότητα.

Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια παραίτησης Τσίπρα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Real News, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσοι επιθυμούν την παραίτηση του πρωθυπουργού θα μείνουν με την όρεξη». «Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση» σημείωναν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά άρθρα