Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τείχος στο ΔΝΤ απο Τσίπρα – Οργιώδες παρασκήνιο για την αξιολόγηση

Τείχος στο ΔΝΤ απο Τσίπρα – Οργιώδες παρασκήνιο για την αξιολόγηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο, Τρόικα, Φρανσουά Ολάντ,

Αν και με το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες δόθηκε έμφαση στην προσήλωση της κυβέρνησης στα συμπεφωνημένα του Ιουλίου, η Λαγκάρντ αμφισβητεί τη συμφωνία συνολικά και το αδιέξοδο γίνεται πιο εμφανές από ποτέ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και μιντιακών ομίλων, αναμένεται να κάνει τον απολογισμό της διήμερης περιοδείας του και να στείλει εκ νέου τα μηνύματά του προς όλες τις κατευθύνσεις για την έγκαιρη αξιολόγηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες για την αξιολόγηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αποκρούοντας τα σενάρια των καθυστερήσεων, τα οποία de facto βλέπει να υλοποιούνται από την Ουάσινγκτον, όπως καταγράφηκαν στις διαρροές του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Για πρώτη φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ανοιχτά την Ευρώπη πως το Ταμείο αν και θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μπορεί να το κάνει από ένα άλλο μετερίζι, εννοώντας πως θα παραμείνει πιθανότατα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και δεν θα συνδράμει οικονομικά. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον κλιμακώνει το chicken game για το θέμα του ελληνικού χρέους έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως του Βερολίνου που ένεκα της γενικότερης αστάθειας, του βρετανικού δημοψηφίσματος και του προσφυγικού εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα με τις διεθνείς επαφές του στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ήταν να καταστήσει τα τρία μέρη δύο, καθιστώντας σαφές πως θέση της Αθήνας σε πλήρη σύμπλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η κυβέρνηση αποσκοπούσε εξαρχής στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αναχώματος απέναντι στο ΔΝΤ, θέμα το οποίο έθιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με tweet του μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και πριν από αυτή με τον Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών».  Το ιδεατό σενάριο για την Αθήνα είναι το κενό που χωρίζει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με Βερολίνο να μετατραπεί σε «ρήγμα», προκειμένου να καταστεί το ελληνικό πρόγραμμα καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Τα μηνύματα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός το διήμερο αυτό ήταν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τη συμφωνία του καλοκαιριού, ότι τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή δεν θα είναι προϊόν μονομερούς ενέργειας αλλά σε σύμπλευση με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και ότι η κατάσταση που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει πρόσθετα μέτρα.

Την ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν πολύ θετικά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς καθώς και με τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, βρήκε ευήκωτα ώτα τόσο στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν πως με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε κοινός τόπος τόσο για το γεγονός ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, όσο και για το ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. »Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η παρέμβαση Λαγκάρντ, σημειώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι αποτελεί περίτρανη επιβεβαίωση πως το θέμα της εμπλοκής δεν είναι ελληνικό αλλά αμιγώς ευρωπαϊκό, καθώς το ΔΝΤ ζητά επί της ουσίας την ακύρωση της συμφωνίας του Ιουλίου, κάνοντας λόγο για «ηρωϊκές θυσίες», τις οποίες η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εφόσον είναι εκτός του πλαισίου του τρίτου μνημονίου.

Ακριβώς αυτό είναι και το μείζον διακύβευμα που υπογράμμισε με το άρθρο παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times, όπου τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στην αλλαγή των μεταρρυθμίσεων» θυμίζοντας πως το ΔΝΤ είχε προβλέψει για το 2015 ύφεση 2,3%, όταν η ύφεση έκλεισε στο 0,2%. Παραθέτοντας αναλυτικά τα αναθεωρημένα στοιχεία της οικονομίας αλλά και υπενθυμίζοντας τη σαφή λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση για υλοποίηση της συμφωνίας και τίποτα περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθούν η συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση.

Επί του πρακτέου μέσα στο επόμενο διήμερο «φωτιά», οι δύο υπουργοί που βρίσκονται στην Ουασιγκτον εκτός από το θέμα του χρέους, καλούνται να πετύχουν το βασικό σχεδιασμό της Αθήνας, που είναι μία διπλή επί της αρχής συμφωνία πάνω σε δύο κείμενα. Ένα το οποίο θα αποτυπώνει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης με τη λήψη των μέτρων ύψους 5,4 δισ. για πλεόνασμα το 2018 3,5% και ένα στο οποίο θα διατυπώνονται οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ και η εξέταση των μέτρων στο μέλλον ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, με το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα σε πόστο που μένει να διευκρινιστεί. Με αυτόν τον τρόπο «άπαντες θα είναι ικανοποιημένοι» σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα