Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάχωμα Σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο ΔΝΤ στήνει ο Τσίπρας

Ανάχωμα Σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο ΔΝΤ στήνει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρτιν Σουλτς, Μνημόνιο, Παρίσι, Σοσιαλδημοκρατία, Φρανσουά Ολάντ,

Απολύτως ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για το τετ α τετ που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, στη μάχη για τη δημιουργία συμμαχιών στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να αποκρουστούν τα παιχνίδια καθυστερήσεων του άτεγκτου ΔΝΤ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε άριστο κλίμα, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να παραβιάζει μάλιστα το πρωτόκολλο κατά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον συνόδευσε μέχρι την πόρτα του αυτοκινήτου του.

Κατά τη συνάντηση που διήρκησε μία ώρα και έγινε χωρίς την παρουσία συμβούλων, Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να γίνει γρήγορα και η αξιολόγηση, που θα ομαλοποιήσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει τάχιστα προς το συμφέρον όλων, αφού οι καθυστερήσεις προκαλούν κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ε.Ε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δήλωση οτι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση την ερχόμενη εβδομάδα» χαρακτηρίζεται από ορισμένους κύκλους συβιλλική, καθώς έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις. Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, εισάγοντας στην εξίσωση και την γεωπολιτική χροιά τυχόν νέων καθυστερήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βάσει στοιχείων, η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Σχετικά με το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. «Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Έχοντας στις αποσκευές του την σαφή στήριξη Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα μεταβαίνει στο Στρασβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον έτερο Σοσιαλδημοκράτη, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ήδη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης έστρωσε το έδαφος για τη συνάντηση Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα, με επιστολή “πάσα” προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης απαντώντας σε επιστολή του πρώτου για τις αποκαλύψεις των Wikileaks τόνισε ότι «η συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, είναι ένα σαφές παράδειγμα την αναγκαιότητας για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα πάντως, μετά τις αντιδράσεις από ΔΝΤ, την Κομισιόν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επαναλάμβαναν την Τετάρτη πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Τουναντίον, οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν το μήνυμα που είχε στείλει ήδη από την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ότι θα γίνουν αλλαγές κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς, καθώς και ότι στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση.

Μετωπική στη ΝΔ

Σε ότι αφορά την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας. Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι «αντί η Νέα Δημοκρατία να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

– Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.

– Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.

– Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;

Διαφορετικά, η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς», καταλήγουν από την κυβέρνηση

Σχετικά άρθρα