Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Καϊλή πάει την ΕΣΗΕΑ στην Κομισιόν για τις διαγραφές δημοσιογράφων

Η Καϊλή πάει την ΕΣΗΕΑ στην Κομισιόν για τις διαγραφές δημοσιογράφων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, ΕΣΗΕΑ, Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ΠΑΣΟΚ,

Ερώτηση για το ζήτημα των διαγραφών δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή.

«Δυστυχώς, η χώρα μας δυσφημείται πανευρωπαϊκά με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ξεκίνησε με το νόμο για τα ΜΜΕ, με τον οποίο ξεκάθαρα ευνοεί τους εκλεκτούς της καναλάρχες και εργολάβους, καταπατώντας αρχές και έννοιες όπως η ελευθεροτυπία, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και η πολυφωνία» δήλωσε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Προ ολίγων ημερών το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε γνωστούς δημοσιογράφους σε διαγραφές και άλλες πειθαρχικές ποινές, επειδή είχαν πάρει θέση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2015 στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι “υποκαθιστούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα”. Η ελευθερία του λόγου και της κριτικής και η πολυφωνία των ΜΜΕ αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και προϋποθέσεις άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατοχυρώνεται δε στο άρθρο 11 παρ. 1 και 2 της Χάρτας (ECHR). Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν είχαν πάρει θέση υπέρ του “Ναι” στο δημοψήφισμα, ενώ ούτε καν παραπέμφθηκαν δημοσιογράφοι που είχαν πάρει δημόσια θέση – και με μεγαλύτερη ένταση – υπέρ του “Όχι”, θέση την οποία στήριξε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Και τούτο έρχεται σε συνέχεια άλλων παραβιάσεων της ελευθερίας του τύπου σε Τουρκία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

α) Θεωρεί τη διαγραφή δημοσιογράφων για την έκφραση της άποψής τους επί ενός τόσο σοβαρού πολιτικού ζητήματος συνάδουσα προς την αρχή της ελευθερίας του τύπου;

β) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία της ελευθερίας του τύπου στον Ευρωπαϊκό Χώρο;

γ) Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η εναρμόνιση των νομοθεσιών περί ΜΜΕ των ΚΜ με την Ευρωπαϊκή Χάρτα;».

Σχετικά άρθρα