Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΝΤ: Χώρα πολιτικού ρίσκου η Ελλάδα

ΔΝΤ: Χώρα πολιτικού ρίσκου η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ,

Μεταξύ των χωρών όπου μπορεί να μπλοκάρει η εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών ή πολιτικής αναταραχής κατατάσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά των χωρών-μελών του, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, οι αναλυτές του Ταμείου συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σε χώρες με πολιτικό ρίσκο να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές προσαρμογής, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα, καθώς και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπως η Γκάνα και η Ζάμπια.

«Ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν την τολμηρή εφαρμογή πολιτικών εντός του 2016 σε αριθμό χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fiscal Monitor το ΔΝΤ, εντάσσοντας στη σχετική λίστα τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελλάδα, λέγοντας έτσι αυτό που αποφεύγουν να πουν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο νέο ελληνικό πρόγραμμα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Η θέση αυτή του Ταμείου έρχεται, μάλιστα, σε μια συγκυρία όπου η Αθήνα επιλέγει να σηκώσει τους τόνους, καταθέτοντας νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς να έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει, διαβουλεύεται αλλά είναι κυρίαρχη

Το… φαρμάκι του ΔΝΤ στάζει και πάνω από τα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2015, καθώς σε πείσμα των ελληνικών εκτιμήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2%- που μένει να επικυρωθεί από τις πρώτες προβλέψεις της Eurostat- οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν ότι ο περσινός Προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, τονίζοντας ότι αναμένονται αναπροσαρμογές των στοιχείων σε δεδουλευμένη βάση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο στηρίζει αυτές τις προβλέψεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν υποχρεώσεις του Δημοσίου για πληρωμές σε τρίτους, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό.

Όσον αφορά, δε, στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, απλώς δεν υπάρχουν, καθώς όπως σημειώνεται στην Έκθεση, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα συνοδεύουν ένα νέο πιθανό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Ταμείου.

Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας φέτος και τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Σχετικά άρθρα