Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πυλώνας” Κόστα – Τσίπρα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντόνιο Κόστα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Λιτότητα, Πορτογαλία,

Τα πορτογαλικά ΜΜΕ αφιερώνουν λεπτομερή ρεπορτάζ της επίσκεψης του Αντόνιο Κόστα στην Αθήνα, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στον «πυλώνα» κατά της λιτότητας Αθηνών και Λισσαβόνας και στις κοινές θέσεις τους για το προσφυγικό και την ειρήνη. Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι πορτογαλικές συστημικές εφημερίδες χαμήλωσαν τους τόνους της πολεμικής τους εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως εναντίον του πρωθυπουργού της και του μεγαλύτερου κόμματος που τη στηρίζει.

Η δεξιά Diario de Noticias υπογραμμίζει στο τίτλο της ότι «Ο Κόστα και ο Τσίπρας υπέγραψαν κοινή διακήρυξη εναντίον της λιτότητας στην Ευρώπη». Η εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός της επίσκεψης του Αντόνιο Κόστα στον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τις δηλώσεις των τριών προσωπικοτήτων για το προσφυγικό.

Η συντηρητική Jornal de Noticias έχει ως τίτλο: «Κόστα – Τσίπρας, ο πυλώνας του κοινού μετώπου της αριστεράς στην ΕΕ». Ο φόβος της αριστεράς, δεδομένου ότι στη Πορτογαλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρείται αριστερό κόμμα, είναι διάχυτος σε όλη την αρθρογραφία της εφημερίδας, αφού ήδη στην εισαγωγή του κυρίως άρθρο της αμέσως μετά το διάχυτο φόβο ότι δημιουργήθηκε ένα κοινό μέτωπο για να αλλάξει η Ευρώπη και να καταπολεμηθεί η λιτότητα η δεξιά εφημερίδα σημειώνει ότι ο Κόστα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό ΚΚ για το σχηματισμό της κυβέρνησής του είχε καθησυχάσει την Ευρώπη ότι στην Πορτογαλία «δεν υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ».

Η ιδιαίτερα συντηρητική εφημερίδα εστίασε το ενδιαφέρον και στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στο ρόλο της Αριστεράς στην Ελλάδα και τη Πορτογαλία και κυρίως σε αυτές που θεώρησε ως έμμεσες αναφορές για τη δυνατότητα σχηματισμού μια τρίτης αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία με τους σοσιαλιστές και το Podemos.

Ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Diario de Negocios υπογραμμίζει ότι: «Ο Κόστα και ο Τσίπρας θέλουν να συνεργαστούν για να διευρύνουν τις συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η οικονομική καθημερινή εφημερίδα εστιάζει το ενδιαφέρον τις στο γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί διαμόρφωσαν ένα κοινό πλαίσιο για μια εποικοδομητική λογική για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενη ως επί το πλείστον στις δηλώσεις των δύο ηγετών που αφορούσαν τα κοινά σημεία συνεργασίας τους.

Προφανώς στην οικονομική και συντηρητική πορτογαλική εφημερίδα δεν άρεσαν οι δηλώσεις του Κόστα σχετικά με τη «νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική που θέλει να μας επιβάλλει την ιδέα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές» και ακόμη περισσότερο ότι η Ελλάδα του Τσίπρα «απέδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές».

Η Expresso υποστηρίζει στο τίτλο της ότι: ««Ο πυρετός έπεσε, αλλά η ασθένεια συνεχίζεται»: Ο Κόστα και ο Τσίπρας υπέγραψαν ντοκουμέντο αντι-λιτότητας».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός της διακήρυξης που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί με ευρείες αναφορές στις δηλώσεις του Α. Κόστα και του Α. Τσίπρα παρουσιάζοντας και μια «φωτογραφία» της ελληνικής κρίσης και κυρίως από την περίοδο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα εστιάζει το ενδιαφέρον της και στις δηλώσεις του Κόστα που αφορούν τη σημερινή πολιτική και κυρίως οικονομική κατάσταση στη Πορτογαλία και το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κόστα προετοίμασε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που θα το παρουσιάσει στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κόστα στην Αθήνα.

Ο Observador έχει ως τίτλο: «Ο Κόστα και ο Τσίπρας μαζί εναντίον της λιτότητας, με περισσότερη επιφυλακτικότητα από το Πορτογάλο πρωθυπουργό. Η εφημερίδα τονίζει ότι η διακήρυξη των δύο πρωθυπουργών απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να ξεπεραστούν οι πολιτικές της λιτότητας και κυρίως το γεγονός ότι «λείπουν κοινά και επαρκή ευρωπαϊκά εργαλεία που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», όπως τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Για την εφημερίδα είναι σημαντικό ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν να θέσουν το πρόβλημα της αλλαγής πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Η πορτογαλική ραδιοτηλεόραση RTP υπογράμμισε στο τίτλο της On line έκδοσής της ότι «ο Κόστα και ο Τσίπρας δεν δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο μάχης. Δημιούργησαν μια πλατφόρμα συζήτησης».

«Ο Αντόνιο Κόστα πήγε στην Αθήνα όπου επέδειξε πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για το πρόβλημα των προσφύγων και υπέγραψε μια συμφωνία εναντίον της λιτότητας με τον Αλέξη Τσίπρα», περιγράφει στο άνοιγμα του άρθρου του ο δημοσιογράφος της RTP. Το προσφυγικό φαίνεται ότι βρίσκεται στο ενδιαφέρον της πορτογαλικής ραδιοτηλεόρασης, προσφέροντας πολλές αναφορές στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και συνδέοντας την με την ανάλογη κατάσταση στην Ιταλία και τη Μάλτα για να καταλήξει ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με κοινή στρατηγική και αλληλεγγύη.

Σχετικά άρθρα