Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα από την Ευρώπη: Εξετάζει να επιβάλει έκδοση βίζας στους Αμερικάνους

Βόμβα από την Ευρώπη: Εξετάζει να επιβάλει έκδοση βίζας στους Αμερικάνους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώσει πολίτες από ΗΠΑ και του Καναδά να υποβάλουν αίτηση για βίζα πριν ταξιδέψουν στην ΕΕ, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις υπό το φως των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ με την Ουάσινγκτον.

Μόνο η Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από την κοινή πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει το αργότερο στις 12 Απριλίου για το αν θα απαιτήσει θεωρήσεις από τις χώρες που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε ισχύ για ένα ή περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ουάσιγκτον και Οττάβα απαιτούν και οι δύο θεωρήσεις για είσοδο στη χώρα από τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, των οποίων τα κράτη προσχώρησαν στην ΕΕ το 2007. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείουν επίσης Κροάτες, Κύπριους και Πολωνούς από το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που προσφέρεται στους άλλους πολίτες της ΕΕ.

Ένας κανονισμός ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 20 Δεκεμβρίου απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να «αντιδράσουν από κοινού» για θέματα θεωρήσεων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου οι ξένες χώρες «υποβάλουν τους Ευρωπαίους σε διαφορετική μεταχείριση».

«Είναι προφανώς απαραίτητες μια πολιτική συζήτηση και μια απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αλλά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η ΕΕ να κινηθεί προς τις θεωρήσεις και για τις δύο χώρες (Αμερικανούς και Καναδούς)», είπε πηγή της ΕΕ.

Αν ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πρακτικό, όμως, τίθεται υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι αυτό θα υπονόμευε σοβαρά την τεράστια και προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: EurActiv

Σχετικά άρθρα