Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό άσκησε μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας. Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης – ΔΝΤ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η απάντηση δυστυχώς έχει γίνει πανομοιότυπη για όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, κυβερνητική ανοησία. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι κάνει, δημιουργεί κρίσεις και συγκρούεται -και μάλιστα με το ΔΝΤ που εδώ και λίγους μήνες επικαλείται-, χωρίς να έχει ούτε σενάριο διαχείρισης της κρίσης που δημιουργεί, ούτε σενάριο εξόδου από την κρίση και βέβαια σήμερα ταπεινώνεται από την καγκελάριο και την κα Λαγκάρντ».
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σενάριο. Άγεται και φέρεται με μόνη προτεραιότητα της την επιβίωσή της, μέσα από μια άθλια διαχείριση των συμφερόντων της χώρας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί άμεσα για το αν θέλουμε εκλογές. Η ζημιά παραμονής της άχρηστης κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά απομάκρυνσης της… Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση μετά από ενδεχόμενες εκλογές, δεν μπορεί να είναι χειρότερη από τη φαιδρότητα που ζούμε σήμερα».
Όσον αφορά, το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να συνοδεύει το αίτημα για εκλογές ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως «η διαφορετική διαχείριση σε όλους τους τομείς. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, το μεταναστευτικό, εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα έχει σύνορα προς ανατολάς και επίσης οφείλει να έχει ανοιχτά σύνορα προς Βορρά, το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τώρα. Αυτή την στιγμή η χώρα δεν έχει σύνορα προς ανατολάς και την έχουν κλείσει στο Βορρά. Αν πάμε στα εθνικά θέματα, μην περιμένουν να συμφωνήσουμε με το τουρκικό ερευνητικό που αυτή την στιγμή αλωνίζει το Αιγαίο ή τις 28 τουρκικές παραβιάσεις που είχαμε σήμερα στο Αιγαίο.
Όσον αφορά στα οικονομικά και στη διαπραγμάτευση στην οικονομία, δεν είμαστε υπέρ της συνεχούς φοροεπιδρομής και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει περικοπή 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, περιορίστηκε στα 100. Εξηγήθηκε επαρκώς το γιατί; Διότι, αν χρειαζόμαστε χρήματα για το μεταναστευτικό, τότε φταίει η κυβέρνηση που θα μπορούσε να τα έχει πάρει από την Ευρώπη. Αλλά έχοντας διαλύσει δύο φορές τις διαχειριστικές αρχές, μια αυτή που είχα κάνει εγώ το 2015 και άλλη μια προχτές για να φτιάξουν δύο καινούργιες, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ και άρα τα πληρώνουμε εμείς. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θα “σκάσει” 400 εκατ. από την τσέπη του, διότι αυτή η ανίκανη και άχρηστη κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά χρήματα».
Από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό ο κ. Δένδιας είπε πως «Η κυβέρνηση προσπάθησε να συνδέσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό με τη γενική διαπραγμάτευση, αυτό είναι σαφές πια, έστω κι αν δεν το παραδέχεται. Εάν εκεί η χώρα είχε την πολιτική, την ευπρέπεια και την αποτελεσματικότητα που είχε μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ευρώπη έτσι θα την έβλεπε; Αν έβλεπε μια σοβαρή χώρα που φυλάσσει τα σύνορά της, τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα όσων είναι μέσα στη χώρα… Διότι, η Ειδομένη, η Χίος, ο Πειραιάς είναι ντροπή που θα στοιχειώνουν για πάντα την Ελλάδα και βέβαια αυτή την άθλια Αριστερά που διοικεί τώρα».
Σχετικά με το θέμα της Αμυγδαλέζας διερωτήθηκε “πότε αντέδρασε η ευρωπαϊκή κοινότητα για την Αμυγδαλέζα και εγώ δεν το έμαθα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2014;” ενώ συνέχισε λέγοντας ότι “Το τι έγινε μετά τον Ιούνιο του 2014 δεν το γνωρίζω. Η Αμυγδαλέζα σε σχέση με τα χάλια της Ειδομένης είναι Hilton και ακριβώς αυτή την έκφραση την λένε οι Συριζαίοι, όχι εγώ. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η διαφορά των σημερινών εγκαταστάσεων σε σχέση με την Αμυγδαλέζα, εκτός από το ότι η Αμυγδαλέζα ήταν πολύ πιο οργανωμένη;… Λέμε διάφορα, αλλά δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα στερεότυπα της Αριστεράς… Έχουμε μια Αριστερά, η οποία προσπάθησε να φτιάξει ένα μύθο και έπεσε μέσα στο μύθο της…”