Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάχη χαρακωμάτων με το ΔΝΤ – Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Μάχη χαρακωμάτων με το ΔΝΤ – Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Πολ Τόμσεν, Τζιάνι Πιτέλα, Τζο Μπάιντεν,

Αναπόφευκτη μοιάζει μετά και την απάντηση κάλυψης του Τόμσεν και των σχεδιασμών του από την Κριστίν Λαγκάρντ η μετωπική σύγκρουση του Μαξίμου και της Ευρώπης με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι ουδείς στην Ευρωζώνη φαίνεται από τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων διατεθειμένος να ξαναζήσει ένα deja vu του καλοκαιριού του 2015.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο με οξύτατα αντανακλαστικά τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες.

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν το βράδυ της Κυριακής πάντως πως ο υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ “κουβαλάει” στην πλάτη του τα δύο αποτυχημένα προγράμματα, ενώ του προσάπτουν πως δρα «αυτονομημένα και επιδεικνύοντας εμπάθεια προς την Ελλάδα». Πέραν αυτού όμως οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «δεν έχει νόημα να φύγει ο Τόμσεν και να σου φέρει το Ταμείο κάποιον άλλον, ο οποίος εκ νέου θα επιχειρεί να τορπιλίσει την αξιολόγηση».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν σε υψηλούς τόνους πως πλέον το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των θεσμών είναι ορατό από χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα πάντως, πηγές της κυβέρνησης που μετέχουν στη διαπραγμάτευση υπογράμμιζαν πως σήμερα που κάθονται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, με στόχο να υπάρξει χρόνος για εύρεση λύσης στο αγκάθι των κόκκινων δανείων που εντοπίζεται το μοναδικό τελευταίο μεγάλο χάσμα. Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στον απόηχο της διαρροής που έβαλε φωτιά στο πρόγραμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σημαντική κρίνεται από το Μαξίμου και η ηχηρή παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος έκανε λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ εφόσον επιβεβαιωθούν οι διαρροές, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο την Τρίτη και του Πολ Τόμσεν στην Ολλανδία, όπου θα συναντήσει τον Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε.

Ουσιαστικά όλο το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Γερμανική πρωτεύουσα και στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ με τις δυο ισχυρές κυρίες να συζητούν τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα όσο και για το μέλλον του ταμείου στο κουαρτέτο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές στον απόηχο των αποκαλύψεων, καθώς σήμερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποσκοπώντας στην επίδραση του Λευκού Οίκου στο Ταμείο.

Σχετικά άρθρα