Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προβόπουλος: Όλοι ήξεραν από το 2009 ότι το χρέος θα πάει στο 800%

Προβόπουλος: Όλοι ήξεραν από το 2009 ότι το χρέος θα πάει στο 800%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Γιώργος Προβόπουλος, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Τράπεζα της Ελλάδος,

Σε αποσαφήνιση πρόσφατης δήλωσης του για εκτόξευση του χρέους στο 800% του ΑΕΠ το 2060 προέβη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σε ανάρτηση του αναφέρει τα εξής “επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο “Debt” αναφέρει ο Γιώργος Προβόπουλος στην ανάρτηση του.

“Η μελέτη αυτή έχει αναρτηθεί απο το Δ.Ν.Τ. Άρα όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω από το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δική μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009”.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Στην ουσία επιεικώς το ταμείο ήταν μείον» υπογράμμισε ο κ.Προβόπουλος, τονίζοντας ότι, «αυτά τα γνώριζε η Ελλάδα, ο κόσμος και διεθνής κοινότητα, καθώς η έκθεση είχε αναρτηθεί στο site του ΔΝΤ».

«Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής» είπε ο κ.Προβόπουλος, ο οποίος διερωτήθηκε «ποιος δεν ήξερε ότι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το Ασφαλιστικό;».

Όπως είπε, είχε ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες για την έκθεση και υπογράμμισε ότι, «η ΤτΕ κι εγώ προσωπικά, τόνιζα το πρόβλημα του Ασφαλιστικού στους πολιτικούς και την κοινωνία».

«Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα, το οποίο τονιζόταν συνεχώς σε όλες τις παγκόσμιες εκθέσεις» διερωτήθηκε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος καταδίκασε τα προγράμματα που ακολουθούνται για τη χώρα και βασίζονται σε βαριά φορολόγηση.

«Όπως έλεγα και τότε έτσι και τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά δύο τρίτα από περικοπές και κατά ένα τρίτο από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή» τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και άρθρο του που τότε είχε δημοσιευτεί στους Financial Times, «στο οποίο ανέφερε ότι τα σημεία αδυναμίας του προγράμματος ήταν αυτό: τα φορολογικά μέτρα».

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι, το κλίμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει κι αυτό που είπα είναι ότι, είναι ο ενταφιασμός της οικονομίας», τόνισε ο κ.Προβόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, «δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που συζητούμε, οι παθογένειες είναι πάρα πολλές».

Σχετικά άρθρα